Dorsz z sosem borowikowym

ryba-z-grzybami

Wraz z nadejściem jesieni, w naszych kuchniach coraz częściej goszczą sycące potrawy, których głównymi składnikami są produkty sezonowe. Bardzo lubię sezonowość na naszym stole i staram się z  niej czerpać ile się da. Jednym z takich sezonowych produktów są oczywiście grzyby. Ja osobiście uwielbiam grzyby, i właśnie podczas jesiennych miesięcy staram się je łączyć z innymi produktami, które pojawiają się w mojej kuchni. 
Tym razem na towarzysza pięknych borowików wybrałam rybę. Rybę najpierw upiekłam  w piekarniku z dodatkiem rozmarynu. Podałam go w sosie borowikowym, który przygotowałam z  dodatkiem białego wytrawnego wina. To była prawdziwa jesienna uczta. Zobaczcie jak prosto i pysznie można wykorzystać w naszym menu podlaskie leśne skarby.





Dorsz z sosem borowikowym
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
  • 800 g filetów z dorsza atlantyckiego bez skóry
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • olej
Sos borowikowy:




Wykonanie:
Mrożone borowiki wyjmujemy z zamrażarki i odstawiamy do rozmrożenia. Gdy będą miękkie odcinamy trzonki. Do sosu wykorzystamy same kapelusze pokrojone w grube paski, a odkrojone nóżki możemy użyć do przygotowania wywaru lub zupy grzybowej. Natomiast jeśli chcecie zaoszczędzić czas, do przepisu można wykorzystać same mrożone kapelusze Leśne Skarby.



Filety układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 25 minut  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie możemy przygotować sos. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Do garnka wlewamy wino, dodajemy cebulę i wrzucamy rozmrożone i pokrojone kapelusze. Na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania i gdy odparuje alkohol dodajemy śmietanę. Gotujemy przez 20 minut bez przykrycia, raz na jakiś czas mieszając, aby sos się nie przypalił. Pod koniec dodajemy przyprawy i koperek, po czym dokładnie mieszamy.
Upieczona rybę polewamy sosom i od razu podajemy.







Komentarze