sobota, 26 października 2019

Piernik z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym

Ostatnio natknęłam się w internecie na piernika w nieco innej odsłonie niż dotychczas robiłam, a mianowicie z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym. Bardzo posmakowała mi ta wersja, dlatego wrzucam kochani przepis na bloga, abyście i Wy mogli wypróbować. Zapraszam







Składniki(blaszka 23/33):
ciasto:
masło 300 g,
miód 200 g,
cukier 400 g,
kakao 60 g,
przyprawa do piernika 3 łyżki,
kefir 2 szklanki,
jajka 6 szt,
mąka pszenna 600 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
soda 1 łyżeczka,

krem orzechowy:
orzechy włoskie zmielone 300 g,
mleko 225 ml,
masło 300 g,
cukier puder 220 g,

polewa:
czekolada mleczna 150 g,
mleko 5 łyżek,

dodatkowo:
dżem wiśniowy 1 mały słoik,
orzechy zmielone lub wiórka kokosowe do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:
Ciasto:
Masło, cukier, miód, kakao oraz przyprawę do piernika umieszczamy w garnku i podgrzewamy, cały czas mieszając do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mieszanka ostygnie i będzie jeszcze ciepła to dodajemy kefir i mieszamy do połączenia. Jajka ubijamy aż zrobią się puszyste, następnie dodajemy czekoladową mieszankę oraz przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Wszystko razem mieszamy mikserem na niskich obrotach do połączenia. 3 blaszki wykładamy papierem do pieczenia i ciasto rozlewamy równomiernie na każdą z nic. Ciasto pieczemy w 170 st.C przez ok. 25-30 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

Krem orzechowy:
Orzechy i mleko umieszczamy w garnku i podgrzewamy, przez cały czas mieszając aż się zagotują. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ostygnięte orzechy. 
Na pierwszy blat ciasta, wykładamy cały krem, przykrywamy drugim blatem, który smarujemy dżemem wiśniowym, następnie przykrywamy ciasto ostatnim blatem.
Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w rondelku wraz z mlekiem. Na małej mocy palnika rozpuszczamy czekoladę cały czas mieszając, do połączenia. Gotową polewą oblewamy wierzch ciasta, a następnie ciasto ozdabiamy wiórkami kokosowymi i mielonymi orzechami. 

Źródło przepisu: nastoletniewypiekanie






3 komentarze:

  1. przepyszne połączenie! <3 piernika sama jeszcze nigdy nie robiłam ale Twój przepis bardzo mnie kusi smakami :)
    serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do orzechowej akcji na durszlak.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można blaty upiec tydzień wcześniej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak aczkolwiek z tego przepisu nie próbowałam robić ich tydzień wcześniej. Pozdrawiam

      Usuń