WSKAZÓWKI ZE STÓWKI

Grzybki leśne podsmażone na maśle, makaron orzo, rukola, konserwowe ogóreczki, czerwona papryka, a do tego mam jeszcze wskazówkę… Otóż doskonale w tej kompozycji odnajdą się parówki zarumienione z suszonym tymiankiem. Ta jesienna, bardzo pożywna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu kompozycja będzie doskonałym pomysłem na obiad tudzież kolację. Jeśli szukacie pomysłu na nietuzinkowe wykorzystanie lubianych przez Was parówek, to ta sałatka jest właśnie dla Was!

Bezmleczna Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2 duże garści rukoli
  • 1/2 szklanki makaronu orzo
  • 3-4 garści grzybów leśnych (1 łyżka masła klarowanego, sól, szczypta słodkiej i ostrej papryki w proszku, świeżo mielony pieprz)
  • 1 duża papryka spiczasta
  • 1 słoiczek mini ogóreczków konserwowych
  • 1 opakowanie Parówek Stówki SOKOŁÓW (oliwa z oliwek, suszony tymianek)

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 13-15 min. Wymaga smażenia11-13 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Parówki (pozostawiając dwie do przygotowania wskazówek) kroimy w słupki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy od czasu do czasu mieszając, aż parówki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia parówki posypujemy suszonymi ziołami.
  3. Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i suszymy. Kroimy je na mniejsze plastry, po czym smażymy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, co jakiś czas delikatnie mieszając przez około 6-8 min. Kiedy grzybki zarumienią się doprawiamy papryką, solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  4. Ogóreczki wyjmujemy z zalewy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół lub na ćwiartki.
  5. Paprykę pozbawiam gniazda nasiennego, po czym kroimy na krótkie, wąskie paseczki.
  6. Na talerzach wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, polewamy dressingiem, a na koniec dekorujemy przygotowanymi z parówki wskazówkami (przekrojone wzdłuż parówki, przekrawamy w mniej więcej 2/3 wysokości, a następnie od strony środka wykrawamy trójkątne czubki – w ten sposób uzyskujemy 4 krótkie i 4 długie wskazówki).

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli nie macie dostępu do świeżych grzybów, możecie zastąpić je pieczarkami.

Brak komentarzy do "WSKAZÓWKI ZE STÓWKI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny