Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem

Czerwona kapusta pekińska, to odmiana popularnej "pekinki", która jest wyjątkowo słodka w smaku, bez odrobiny goryczki. Moje danie to niebanalny i efektowny kolor. w połączeniu z pysznym smakiem.Standardowe połączenie grzybów i kapust a do tego wszystkiego soczysta pierś z kurczaka. Danie podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem, ale idealnie będzie się również komponować ze wszystkimi kaszami. Z pewnością zaskoczymy też naszych gości, podając tak kolorowe danie.


14 liści z czerwonej kapusty pekińskiej
1 pierś z kurczaka
2 cebule
300 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1/2 litra dowolnego bulionu (u mnie warzywny)
sól i pieprz 



  • Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle następnie dodać pokrojone w plastry i oczyszczone grzyby i smażyć ok 10 minut.
  • Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem W tym czasie zdjąć liście z kapusty i tłuczkiem do kotletów delikatnie zmiażdżyć ich twardą część. Liście włożyć na 30 sekund do mikrofalówki lub zblanszować we wrzątku.
  • Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiem Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i dołożyć na patelnię, posypać solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez 10 minut. Dodać natkę pietruszki.Farsz zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Następnie wymieszać farsz z jajkiem i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem
  • Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiemNa każdy liść nałożyć porcję farszu i delikatnie zawijać ciasneroladki jak na gołąbki (tylko dużo mniejsze).
  • Roladki z czerwonej kapusty pekińskiej nadziewane grzybami i kurczakiemRoladki ciasno ułożyć w brytfance, zalać je bulionem . Piec pod przykryciem w 180 st C przez 35/40 minut. Podawać gorące z ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

2 komentarze:

Popularne