środa, 23 października 2019

Ciasteczka z truskawkowym dżemem i aromatyczną korzenną nutą

Dzień dobry Kochani! W drugim etapie wyzwania #wyzwaniedzemowara u Stovit, było przygotowanie aromatycznego dodatku do jesiennej herbaty. U mnie zarówno herbata jak i ciasteczka są z nutą korzenną :) Zapraszam :)




Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła (1/2 kostki),
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- ok. 50 g cukru pudru,
- 1/2 słoiczka truskawkowego dżemu (Stovit),


- 3 goździki, szczypta cynamonu lub 1 laska cynamonu, gałązka rozmarynu (do herbaty).


Wykonanie:
Mąkę siekamy z masłem odrobiną soli, jajko mieszamy z cukrem pudrem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Wkładamy do lodówki na ok. 60 min. lub najlepiej na noc. Schłodzone ciasto przekrajamy nożem na mniejsze kawałki, w rękach rozgniatamy, aby je trochę ocieplić. Rozwałkowujemy na kilka milimetrów, nie za cienkie, lekko podsypując mąką. Wykrajamy po równo większe (pełne) serduszka i część serduszek z dziurką mniejszą foremką serduszka. Układamy na blaszce (na papierze do pieczenia lub na macie silikonowej do pieczenia), zachowując nieduże odstępy. Przed pieczeniem blachę z ciasteczkami wkładamy do lodówki na ok. 30-60 min. wówczas ciasto nie zleje się i nie straci kształtu serca. Po wyjęciu górne serduszka z dziurką smaruję żółtkiem (nabiorą ładnego błyszczącego koloru).  Pieczemy w temp. 180°C, przez ok. 7 min (lub do zezłocenia się brzegów). Wyjmujemy studzimy na kratce. Po wystudzeniu na pełne serduszka wykładamy na środek 1/2 łyżeczki dżemu. Przykrywamy delikatnie serduszkiem z dziurką. Resztę dżemu który wyjdzie bokiem, wycieramy. 

Dżem/syrop truskawkowy korzenny:
W małym garnuszku do dżemu dodałam goździki i cynamon, chwilę podgotowałam aby ładnie się stopił. Taki dżem możemy użyć jako syrop do herbaty. Po ponownym zgęszczeniu dodałam ten dżem na ciasteczka.

Herbata:
Zaparzamy dowolną herbatę, słodzimy syropem na bazie dżemu, dodajemy gałązkę rozmarynu. 

Dobre rady:Małe serduszka (uzyskane przy wykrajaniu okienek), aby nabrały ładnego błyszczącego koloru możemy pomazać roztrzepanym żółtkiem przed pieczeniem. Polecam każdy rodzaj ciasteczek piec razem, gdyż ciasteczka serduszka z wyciętą dziurką i te miniaturowe serduszka będą szybciej się piekły niż całe duże serca.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari