Pasta Z Fasoli Z Suszonymi Pomidorami I Olejem Konopnym

by - 10/19/2019 12:05:00 AM

Olej konopny, nasiona konopi jak i rośliny znane były od bardzo dawna i wykorzystywane były nie tylko w kuchni, ale także w budownictwie czy wyposażeniu wnętrz. Już wtedy znano się na ich właściwościach nie tylko zdrowotnych.

Obecnie mamy dostęp do wielu produktów z konopi np. herbatka konopna, nasiona konopne czy wymieniony wcześniej olej konopny. Ja na test wzięłam dzisiaj olej konopny i przygotowałam z nim pastę na pieczywko, ale zanim przeczytacie przepis to chce Wam jeszcze powiedzieć parę słów o właściwościach tego oleju.
Olej konopny zaliczany jest do żywności prozdrowotnej z uwagi na dobroczynny skład kwasów tłuszczowych m. in. kwasu gamma-linolenowego, eikozanowego, witamin A, D, E i K, fitosteroli i mikroelementów. Spożywając olej konopny m. in. wspomagamy zwiększać swoją odporność, eliminujemy toksyny z organizmu, wspomagamy system nerwowy czy przeciwdziałamy rozwojowi nowotworów, dlatego warto włączyć go do swojej codziennej diety :)

Smakiem olej konopny przypomina Mi orzechy lub słonecznik, w zapachu jest nieco ziemisty, a potrawy dzięki jego dodatkowi stają się wyraziste i charakterne.

Pamiętajmy jednak że tego oleju nie wolno podgrzewać ani smażyć ! Podgrzany traci swoje cenne właściwości.











Składniki:

  • 200 ml fasoli czerwonej z puszki
  • 3-4 suszone pomidory
  • 1 i 1/2 łyżki oleju konopnego India 
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • ewentualnie szczypta ostrej papryki
  • plaster cebuli
  • 1 ząbek czosnku

1. Zaczynamy od pomidorów, jeśli są bez zalewy to namaczamy je w bardzo gorącej wodzie przez około 10 minut.
2. Fasolę odcedzamy i przepłukujemy przegotowaną wodą, następnie przekładamy ją do blendera.
Do fasoli dodajemy odsączone pomidory, 1 łyżkę oleju konopnego, sól, plaster cebuli, ząbek czosnku oraz wędzoną paprykę i całość blendujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest za gęsta to możemy dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub wody lub oliwy spod pomidorów (jeśli pomidory były w oliwie)
Pastę przed podaniem polewamy jeszcze olejem konopnym. Smacznego !





Olej konpony idealnie komponuje się z takimi pastami i m. in. w taki sposób będę go też wykorzystywać, myślę że równie dobrze będzie smakować też w sałatkach czy też surówkach :)


Oleje konopny, oleje lniane, dyniowe czy inne, zdrowe produkty znajdziecie w sklepie India Cosmetics






Podobne Posty

4 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych