niedziela, 20 października 2019

Gulasz z indyka z kiszonymi ogórkami




Składniki:

750 g mięsa z udźca indyka (bez kości i skóry)
6 ogórków kiszonych
3 marchewki
1 pietruszka
3 czerwone papryki
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju 
0,5 litra przecieru pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
2 listki laurowe
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Mięso kroimy w ok. 2 cm kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy je z każdej strony. Gdy kawałki będą ścięte dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany drobno czosnek. Smażymy wszystko razem do momentu aż cebula będzie szklista a mięso rumiane. Przerzucamy zawartość patelni do dużego garnka.
Na patelnię po smażonym mięsie wrzucamy pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę oraz paprykę. Przesmażamy od czasu do czasu mieszając przez 5 minut i dodajemy do mięsa. 
Wlewamy do całości przecier pomidorowy, wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki i dodajemy wszystkie przyprawy. Gulasz gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...