W polskich lasach występuje kilkaset gatunków grzybów, jednak większość z nich nie nadaje się do jedzenia. Grzyby bardzo rzadko nadają się do jedzenia na surowo, wyjątek stanowią pieczarki. Najczęściej musimy je wcześniej przetworzyć, na przykład ugotować lub usmażyć, albo w inny sposób przetworzyć. W naszej kuchni najczęściej grzyby suszymy, marynujemy lub pasteryzujemy. Ale grzyby można też zamrażać i wykorzystywać jak świeże. Poradzimy, jak mrozić grzyby leśne, aby zachowały aromat i właściwości smakowe.
Do mrożenia nadają się grzyby najwyższej jakości. Grzyby przed zamrożeniem grzyby należy przebrać i dokładnie oczyścić nożykiem lub przetrzeć je wilgotną szmatką albo ręcznikiem papierowym i odłożyć do przeschnięcia. Większe grzyby kroimy na kawałki, mniejsze możemy zamrozić w całości.
Spis treści
Jak mrozić grzyby
Można zamrażać grzyby świeże oraz podgotowane. Grzyby z blaszkami przed mrożeniem warto obgotować, natomiast prawdziwki, podgrzybki lub kozaki można mrozić na surowo.
Takie grzyby jak rydze lub kurki po oczyszczeniu wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 10 – 15 minut. Następnie odcedzamy, osuszamy, studzimy i układamy na plastikowej tacy do pierwszego zamrożenia. Również grzyby do mrożenia na surowo po oczyszczeniu i pokrojeniu układamy na tacy. Takich grzybów nie myjemy w wodzie, tylko oczyszczamy na sucho! Ważne, aby przy zamrażaniu cząstki grzybów nie stykały się. Tace z grzybami umieszczamy w zamrażarce i pozostawiamy na kilka godzin.
Sprawdź koniecznie: suszenie grzybów w piekarniku, grzyby marynowane, przepis na rydze z patelni
Następnie wkładamy je w zamykane pojemniki lub woreczki z zamknięciem, podpisujemy i zamrażamy. Można też mrozić grzyby, które zostały wcześniej przesmażone.
Ważne! Po wyjęciu grzybów z zamrażarki nie należy ich całkowicie rozmrażać ponieważ tracą smak i zmieniają konsystencję. Lepiej wrzucić je na patelnię lub w przypadku zupy do ciepłej wody.
Warto porcjować grzyby tak, by w jednym pojemniku znalazła się jedna porcja do jednorazowego zjedzenia. Grzybów rozmrożonych nie powinno się ponownie zamrażać.
Grzybowe przetwory
Najbardziej trwałe są grzyby suszone i pasteryzowane. Zachowują smak i aromat co najmniej rok, a nawet dłużej. Grzyby marynowane możemy spożywać przez ok. roku. Najmniej trwałe są grzyby mrożone – koniecznie trzeba je zużyć w okresie 6 miesięcy od zamrożenia. Jeśli chodzi o grzyby kiszone, to musimy jeść je na bieżąco i kontrolować stan kiszonki.
Ten artykuł znaleziono w Google m.in. przez pytania:
- mrożenie grzybów
- jak mrozić grzyby
- czy można mrozić grzyby
- grzyby leśne jak mrozić
- mrożone grzyby
- czy grzyby do mrożenia trzeba gotować
- jak zamrozić grzyby w domu
Przepisy na dania z grzybami: zupa grzybowa z kaszą krakowską, marynowana sałatka z leśnych grzybów, kiszone rydze, marynowane maślaki