września 10, 2019

Ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe
Podstawowy i uniwersalny przepis na ciasto czekoladowe. Nie za słodkie, za to mocno czekoladowe, delikatne, lekkie i puszyste. Jedno z ulubionych ciast mojej córki. Najlepsze na poprawę humoru na końcówkę lata. Dodatkowo można sobie jeszcze zafundować polewę z czekolady - na poważne stany wymagające poważnych środków:) Ja jednak często pakuje to ciasto córce do szkoły, więc polewa jest mało praktyczna.



ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe

Składniki:

260 g mąki
30 g kakao - 3 łyżki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 tabliczki czekolady ( u mnie gorzka i deserowa)
200 g masła
4 średnich jajek
1/2 szklanki cukru
200 ml mleka

Wykonanie:
Mąkę, kakao, sodę i proszek umieścić w misce, wymieszać.
Do garnka dodać mleko, wstawić na ogień, dodać masło i podgrzewać aż masło się rozpuści ( ale całość nie powinna się zagotować), zdjąć rondel z ognia, dodać połamane czekolady i mieszać aż czekolad się całkowicie rozpuści.
Do miski przełożyć jajka z cukrem, ubijać mikserem przez kilka minut aż całość będzie jasna i puszysta. Powoli wlewać do jajek przestudzoną czekoladę, miksując na najmniejszych obrotach. Do masy wsypać mąkę i wymieszać delikatnie trzepaczką.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Piec 50 minut w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem (wbić w ciasto i wyjąć, jak patyczek jest suchy znaczy że ciasto upieczone).



ciasto czekoladowe

2 komentarze:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger