Zuppa di lenticchie


Szybka włoska zupa z soczewicą na chłodne dni. Rozgrzewająca i treściwa. U mnie podawana z drobnym makaronem ditallini i obowiązkowo posypana startym parmezanem. 


Składniki:
marchewka
cebula
łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
szklanka soczewicy np. czerwonej
puszka pomidorów krojonych
2 szklanki bulionu
100 g drobnego makaronu 
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
parmezan

  • W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojona cebulę. 
  • Dodać marchewkę i seler i podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać czosnek.
  • Wsypać soczewice i pomidory, doprawić solą i wlać bulion.
  • Zmniejszyć ogień i gotować aż soczewica zmięknie, w międzyczasie ugotować makaron.
  • Wsypać przygotowany makaron, wymieszać i doprawić do smaku.
  • Podawać zupę gorącą posypaną tartym parmezanem.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne