„Ruskie” kopytka

Kolejna propozycja dla wielbicieli serowo-ziemniaczanego farszu podejrzana w necie, lecz bez potrzeby mozolnego lepienia pierogów. Wszystkie składniki tak jak do ruskich pierogów tym razem zagniecione razem i uformowane na kształt  kopytek. Z ulubioną omastą to smaczny, wegetariański obiad. Odgrzewane, przysmażone na patelni są jeszcze smaczniejsze.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 250 g białego sera
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • tłuszcz do smażenia cebulki
  • omasta (u mnie skwarki)

Przygotowanie:

  • ziemniaki ugotować. Do lekko ostudzonych ziemniaków dodać twaróg i ubić tłuczkiem do ziemniaków
  • cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na tłuszczu. Dodać do ziemniaków. Farsz doprawić solą i pieprzem dość intensywnie
  • masę ziemniaczano — serową umieszczoną w misce podzielić na 3 części, jedną odłożyć i to miejsce wypełnić mąką. Dodać jajko i zagnieść ciasto, gdyby się lepiło podsypać odrobiną mąki
  • z ciasta uformować wałki i odcinać kluski. Układać na stolnicy posypanej mąką
  • gotować w osolonej wodzie, wyławiać po wypłynięciu na wierzch
  • podawać ze skwarkami, podsmażoną cebulką lub skwarkami  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *