sobota, 6 października 2018

Filet z pieczarkami w kapuście włoskiej.

Pyszny i niebanalny obiad z prostych składników to jest to co lubię najbardziej .



na 4 porcje
400 gram fileta z kurczaka
4 liście kapusty włoskiej
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka
1 mała cebula
250/300 g pieczarek
4/5 łyżek śmietanki słodkiej
opcjonalnie starty żółty ser 2/3 łyżki
sól
pieprz
mały ząbek czosnku
łyżka masła

Liście kapusty blanszujemy i ścinamy delikatnie odstającą łodygę.
( przygotowujemy tak jak kapustę na gołąbki)
Filety podzielić na 4 równe części i lekko posolić.

Cebulę pokroić w drobną kostkę,pieczarki marchew,pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła wkładamy cebulę , smażymy aż nieco zmięknie następnie dodajemy starte pieczarki i warzywa.Całość dusimy pod przykryciem do miękkości.

Gdy warzywa zmiękną przyprawiamy i wlewamy śmietankę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. (ewentualnie dodajemy starty ser).

Na każdym liściu układamy łyżkę farszu następnie kawałek kurczaka i znów trochę farszu, całość zawijamy jak gołąbki.
Można gotować na parze przez ok. 30 minut  pod przykryciem 
 Lub na patelni z dodatkiem szklanki osolonej wody pod przykryciem na średnim ogniu ok 15/20 minut.
W razie potrzeby uzupełniamy płyn.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz