.

.

czwartek, 10 października 2019

Pyszna szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną- Szarlotka królewska+FILM

Witam Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na kolejną wspaniałą i łatwą szarlotkę. Jest to szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną, posypana czekoladą. Znana jest pod nazwą szarlotka królewska.




 Ciasto pięknie wygląda, jest bardzo eleganckie i super smakuje. Sezon na jabłka a co za tym idzie szarlotki w pełni, więc gorąco zapraszam.


SKŁADNIKI
*przepis na dużą blaszkę około 25x40cm


BISZKOPT

-6 jajek
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej (u mnie szklanka to zawsze 250ml)
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru
-cukier waniliowy

JABŁKA

-1,5 kg jabłek szara reneta
-2 galaretki cytrynowe

ŚMIETANA


-750ml śmietany 30 lub 36%
-0,5 szkl cukru pudru
-125ml wrzątku
-2 płaskie łyżki żelatyny

DODATKOWO
-1 czekolada mleczna do posypania


BISZKOPT

***bardzo polecam ten przepis na biszkopt, pięknie wyrasta i idealnie nadaje się do przekładanych ciast


Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia-ma nam powstać błyszcząca sztywna piana. Następnie miksując dodajemy stopniowo żółtka-miksujemy do połączenia.
Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach bardzo delikatnie tak by nie zburzyć sztywności i puszystości ciasta. Można to zrobić łyżką. 
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy i  pieczemy 25 minut w temp 170 stopni grzanie góra-dół. Wstawiamy do już nagrzanego piekarnika.


Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.


JABŁKA

Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Dajemy do garnka i prażymy.


Prażymy około 15 minut i dodajemy 2 galaretki cytrynowe. Wszystko mieszamy i prażymy jeszcze jakieś 5-10 minut do połączenia i rozpuszczenia galaretek.
Gorącą masę jabłkową wykładamy na pierwszy spód biszkoptowy, wyrównujemy i przykrywamy drugim, delikatnie dociskamy i odkładamy do wystudzenia.


ŚMIETANA

W miseczce rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i mieszamy. Studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystko miksujemy szybko na najwyższych obrotach do połączenia. 

Wylewamy śmietanę na 
ostudzone ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy czekoladą.


Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc by wszystko się stężało, schłodziło.

Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda, zawsze wszystkim smakuje. 






Bardzo polecam i życzę udanych wypieków.

Zapraszam do obejrzenia filmu na którym pokazuję jak zrobić tą pyszną szarlotkę krok po kroku






6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko