10/11/2019

10/11/2019

Zielone kaszotto z krewetkami




Dziś pomysł na obiad z kaszą w roli głównej. Prosty, niewymagający szczególnych umiejętności, a jedynie trochę czasu na przygotowanie. Lekki, zdrowy i pyszny! 

Składniki:

  • 250 g kaszy bulgur
  • około 1 litr bulionu warzywnego
  • około 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • około 100 g zielonej cukinii
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • olej/oliwa do smażenia
  • parmezan
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Wykonanie:
Cebulę siekamy, szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy kaszę bulgur, cukinię i smażymy około 5 minut cały czas mieszając. Dodajemy posiekane łodyżki natki pietruszki. Wlewamy stopniowo po trosze bulion i mieszamy, gotując na wolnym ogniu. Gotujemy aż kasza zmięknie, wówczas dodajemy do niej łyżkę masła, starty parmezan (według uznania) oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.
Fasolkę szparagową gotujemy na parze, dodajemy do kaszotta, mieszamy.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę oleju, dodajemy krewetki i posiekany czosnek. Smażymy około 5-7 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Kaszotto przekładamy do miseczek, podajemy z krewetkami. Wierzch można dodatkowo posypać tartym parmezanem i/lub natką pietruszki. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz