czwartek, 29 sierpnia 2019

Polędwiczki wieprzowe z piekarnika z kurkami w śmietanie

Soczyste polędwiczki wieprzowe w towarzystwie kremowych kurek. To danie pojawia się u nas obowiązkowo jak tylko pojawią się kurki na straganach.
2 małe polędwiczki wieprzowe

Marynata
sos sojowy
pieprz czarny grubo mielony
łyżeczka musztardy
3/4 łyżki oleju
opcjonalnie szczypta czosnku w proszku

200 gramów kurek
1 mała cebula
200 ml. słodkiej śmietanki 30 %
sól
pieprz
1 średni ząbek czosnku 
opcjonalnie 1 łyżka musztardy

Dodatkowo 3/4 łyżki oleju do smażenia

Składniki na marynatę połączyć ze sobą dobrze wymieszać.

Polędwiczki myjemy, osuszyć ręcznikiem papierowym następnie odcinamy cienkie końcówki.
Przygotowane mięso natrzeć dokładnie marynatą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Na patelni z dodatkiem oleju obsmażamy polędwiczki z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego. W między czasie piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Włożyć polędwiczki do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20/25 minut w zależności od grubości polędwiczek.

Na patelni i tłuszczu po obsmażaniu polędwiczek zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę dodać umyte i oczyszczone kurki. Smażymy na średnim ogniu przyprawiamy solą, pieprzem, i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieszamy co jakiś czas.
Na koniec zwiększyć płomień i wlać śmietankę i dodać ewentualnie musztardę, dusimy do czasu aż całość się zgęstnieje.
Upieczone polędwiczki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut, następnie kroimy na plastry i podajemy w towarzystwie kurek i grzanek czosnkowych

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz