października 11, 2019

Cynamonowe gofry z zakwaszaną śmietanką i pieczonym winogronem



Składniki:
(około 10 szt.)

Ciasto na gofry:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. wody gazowanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
Zakwaszana śmietanka:
  • 2 szkl. śmietanki 30% UHT
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
Oraz:
  • 1 lub 2 duże kiście różowych bezpestkowych winogron
  • 2-3 łyżki cukru brązowego
  • do podania syrop z agawy (lub miód)


Śmietankę wymieszaj w misce z octem. Przemieszaj co kilka minut.

Kiście winogron ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200°C 10 minut. Odwróć owoce na drugą stronę i posyp brązowym cukrem. Piecz jeszcze przez 10 minut.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę wymieszaj z solą, cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek, a te ubij na sztywna pianę. Do mąki dodaj mleko, wodę gazowaną, olej i żółtka. Krótko miksuj.
Ciasto połącz delikatnie łyżką z pianą z białek.

Kratkę gofrownicy przed rozgrzaniem posmaruj cieniutką warstwą oleju, zamknij i nagrzej (około 7-8 minut). Porcje ciasta nabieraj chochelką i rozprowadzaj jej grzbietem na obu kratkach. Zamknij gofrownicę i piecz przez 4 – 4,5 min. (w trakcie pieczenia nie otwieraj gofrownicy). 

Podawaj gofry ze śmietanką i winogronem, polej odrobiną syropu lub miodu.











10 komentarzy:

  1. Jak nie przepadam za goframi, tak te cynamonowe bym z chęcią zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny deser na jesienne popołudnie :) W weekend znajdę trochę czasu więc może i ja przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie wyglądają. Jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na zdjęciach śmietana wygląda jak ubita, a tu w przepisie nie ma ubijania. Może chodziło o śmietanę 36%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanka nie jest ubita. Wszystko jak w przepisie, do śmietanki dodać ocet i po kilku minutach mamy gęstą śmietanę.

      Usuń
  5. Przypadkiem właśnie mam od dawna nieużywaną gofrownicę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba jej przypomnieć do czego została stworzona 😉 Smacznego! 😁

      Usuń