Ciasteczka antystresowe św. Hildegardy

Osobom bez energii i smutnym św. Hildegarda poleca upiec ciasteczka radości. Kto się zetknął z kuchnią św. Hildegardy, wie, że podstawą jej zaleceń żywieniowych jest orkisz.

Orkisz odmian leczniczych, takich jak: Oberkulmer Rotkorn, Osrto, Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn. Pierwsze z dwóch odmian uprawiane są w Polsce.

Ciasteczka orkiszowe wg św. Hildegardy mają działanie antydepresyjne. Koją nerwy i ogólnie niesamowicie pozytywnie wpływają na nasz organizm.

Po zjedzeniu kilku ciasteczek będziesz radosny, zadowolony i odprężony. Warto spróbować! Ciasteczka radości są bardzo kruche nawet przy dłuższym przechowywaniu, aromatyczne i pyszne. Polecam!

Składniki na 2 blachy:

  • 300 g mąki orkiszowej (u mnie 200 g jasnej+100 g pełnoziarnistej)
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 80 g mielonych migdałów
  • 50-80 g cukru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 4 goździki utłuczone w moździerzu
  • szczypta soli
  • woda lub mleko (dodałam 3 łyżki wody)

Przygotowanie:

  • do mąki dodać lekko schłodzone masło, jajko, cukier, przyprawy i zagnieść ciasto. Składniki można rozgnieść między palcami (tak zrobiłam), posiekać nożem lub użyć robota. Postępujemy podobnie jak przy kruchym cieście. Ciasto jest dość sypkie z uwagi na niewielki dodatek tłuszczu. Dlatego gdy będzie za sypkie, dodać trochę wody lub mleka. Odstawić na 30 minut do lodówki
  • rozwałkować ciasto partiami na grubość 2-3 mm i wycinać foremkami lub szklanką dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 180*C 20-25 minut do zrumienienia
  • po ostudzeniu przełożyć do słoja lub puszki. Jeść nie więcej niż 5 sztuk dziennie, dzieci 3 sztuki — to z zaleceń św. Hildegardy 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *