Placki kukurydziane


1 5 5
2019-10-10
30 minut
łatwe
Porcje: 8-10 placków
Kuchnia europejska
Placki kukurydziane

Placki kukurydziane są tak dobre, że palce lizać. To placki bezglutenowe, które na pewno spodobają się tym, którzy unikają tego białka. To super przepis na przepyszne i zdrowe danie, które możesz robić praktycznie przez cały rok :)

Placki kukurydziane składają się z kilku łatwo dostępnych produktów. Ciasto na placki składa się z mąki kukurydzianej, jajek i odrobiny mleka. Jest tu także zmiksowana na gładko kukurydza w ziarnach i czerwona cebula. Ostrości nadaje posiekany szczypiorek i papryka chili. Wszystkie te składniki doskonale się ze sobą łączą w przepyszne chrupiące placki kukurydziane :)

Przepis na placki kukurydziane bezglutenowe nie jest trudny i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Placki usmażysz szybko i bez żadnych problemów :)

  • Przepis na placki kukurydziane nie jest skomplikowany. Jeżeli będziesz postępować według niego krok po kroku, Twoje placki kukurydziane będą doskonałe już za pierwszym razem :)
  • Placki kukurydziane robi się szybko. Przygotowanie zajmie Ci mniej niż kwadrans. Pożeraczem czasu nie jest też smażenie. Prawda, że to ekspresowe tempo?
  • Lista składników nie jest długa. To produkty, które kupisz w każdym sklepie spożywczym czy na bazarze. Są dostępne przez cały rok :)

Jak już wiesz, placki zrobione są z mąki kukurydzianej, która otrzymywana jest ze zmielonych ziaren kukurydzy. To mąka bezglutenowa pełna dobrych składników. Znajdziesz w niej białko, błonnik, witaminę A, z grupy B, żelazo, magnez i cynk. Mąka kukurydziana jest także źródłem naturalnych barwników, które działają przeciwutleniająco i chronią przed działaniem wolnych rodników. Mąka kukurydziana obniża poziom cholesterolu i zwiększa produkcję czerwonych krwinek. Wspomaga układ odpornościowy i zapobiega chorobom oczu.

Domowe placki kukurydziane sprawdzą się bez względu na okazję, porę roku czy dnia. Będą świetnie smakować na przykład na obiad lub kolację. Placki kukurydziane możesz zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Będą super smakować na lunch na wynos. Na pewno znajdą się amatorzy tych przepysznych placuszków, kiedy podasz je na rodzinnym obiedzie :)

Do placków kukurydzianych bezglutenowych możesz podać różne dipy i sosy. Sprawdzą się delikatne jak jogurtowy, czy ostrzejsze jak czosnkowy lub ziołowe.

Placki kukurydziane są chrupiące i po prostu przepyszne. Będą smakować każdemu. Wybierz ten łatwy, szybki i sprawdzony przepis na super pyszne i super zdrowe placki kukurydziane :)


Składniki na placki kukurydziane

1 puszka kukurydzy (285 g po odsączeniu)
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 mała cebula czerwona
1 jajko
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia BEZ glutenu
1 płaska łyżeczka chilli
sól
pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie dania placki kukurydziane

...

  • Cebulę pokrój na ćwiartki.
  • Kukurydzę odcedź i razem z cebulą zmiksuj na gładko. Przełóż do miski.
  • Wlej mleko i wbij jajko. Wymieszaj.
  • Wsyp mąkę i proszek do pieczenia.
  • Dopraw chili, solą i pieprzem.
  • Na dużej patelni rozgrzej wlej olej. Łyżką stołową nakładaj porcje masy. Smaż z obu stron ok. 2 minut na złoty kolor. Usmażone kotlety przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć nadmiaru tłuszczu.
  • Podawaj na gorąco na obiad :)


Placki kukurydziane
- etap 1

Placki kukurydziane są pyszne, chrupiące, zdrowe i można je robić przez cały rok. Przepis na placki kukurydziane jest łatwy, szybki i sprawdzony. To danie niedrogie, które można podawać bez względu na porę dnia czy roku. Wybierz ten sprawdzony przepis i przekonaj się sama, jak łatwe i pyszne są te placki kukurydziane :)




Zdjęcia i pomysł: Kamila Dąbrowska-Grec

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.