czwartek, 10 października 2019

Kruche z jabłkami i kaszą manną

Kruche z jabłkami i kaszą manną

Ostatnio w moim domu królują proste, domowe ciasta bez udziwnień, a to robiłam już w kilkunastu wersjach z różnymi owcami i zawsze było pyszne. Tym razem postawiłam na typowo jesienne klimaty i do ciasta dodałam jabłka. Częstujcie się.

Ciasto:


  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1  szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą  sypkie składniki i dalej miksując dodajemy  po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 schowałam do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta z lodówki wykładam na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.


Masa z kaszy manny:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (40g)
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 5 dużych jabłek
  • szczypta soli cimi,
Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier. Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Na cieście układamy równomierną warstwą pokrojone w plasterki jabłka, a na nie masę wylewamy masę,  a na jej wierzch ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C
Smacznego

Kruche z jabłkami i kaszą manną

Kruche z jabłkami i kaszą manną

12 komentarzy:

  1. Smaki jesieni 😉jabłka teraz smakują najlepiej a połączenie z budyniem jest po prostu świetne ❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto idealne na tę jesienną porę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenia idealne! Już wiem co zrobię na niedzielę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ciacho! Aż chce się chętniej jesień przeżywać! 😁

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł! Z każdą propozycją mnie zaskakujesz! 😘 Może i nie jestem super extra kucharką 😁 ale z chęcią bym wypróbowała Twojego przepisu!😘

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedy byłam nastolatką to modne było kruche ciasto przekładane kremem z kaszy manny. Twoje, biszkoptowe, też musi być pyszne :) To ja się częstuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się ta masa z kaszy marnej. Nie robiłam jeszcze takiej

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale ciacho, idealne do jutrzejszej niedzielnej kawy 😍

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste, domowe ciasta zawsze najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I to jest ciasto idealne na weekend :) już wiem co będziemy wcinać do kawy!

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam.Piana po dodaniu śmietany była rzadka PO upieczeniu zakalec .Nie wiem dlaczego

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciasto :)fajnie kruche, aczkolwiek następnym razem dam mniej cukru. :) i piekło się ciut krócej niż w przepisie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...