31.8.19

Bagietki czosnkowo - koperkowe


Nie lubię pić zimnej kawy, nawet w upały. No chyba, że jest to kawa mrożona:)


Te bagietki to chyba jeden z najszybszych przepisów na przekąskę, imprezę czy grilla. Do tej pory przygotowałam je na maśle i smarowałam każdą kromkę osobno, ale ten sposób pozwala zaoszczędzić sporo czasu :) Składniki podałam raczej orientacyjnie - jeśli lubicie czosnek, możecie dorzucić go nieco więcej.


Składniki:
  • 3 bagietki
  • pęczek koperku
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • sól
  • ok. 1/3 szklanki oliwy 

Koperek drobno posiekać i wsypać do miski. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać oliwę i dodać sporą szczyptę soli. Całość wymieszać. Bagietki naciąć pod kątem prawie pod sam spód (ale ich nie przecinać). Nałożyć masę koperkową i wetrzeć ją w powstałe zgłębienia i na całej powierzchni bagietki. Pieczywo owinąć w folię aluminiową (każdą bagietkę z osobna).

Grill: Położyć bagietki na grillu i na małym żarze zgrillować, obracając co jakiś czas aby się nie przypaliły ze spodu.

Piekarnik: Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Bagietki piec przez około 15 minut.



1 komentarz:

  1. świetny pomysł i oszczędność czaso-pracy. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen