Gulasz z indyka w sosie pomidorowym z papryką

Indyk w sosie pomidorowym z papryką to doskonały obiad dla całej rodziny. Jest bardzo aromatyczny, pożywny i rozgrzewający, idealny na jesienną porę. Gulasz przygotowałam z mięsa udźca indyczego – świetny zdrowszy zamiennik dla mięsa wieprzowego i wołowiny.

Udziec indyczy kupiłam bez skóry i kości co bardzo ułatwiło przygotowanie obiadu. Najlepiej od razu przygotować podwójną porcję, bo na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.

Składniki:

  • 600 g mięsa z indyczego udźca
  • 3 papryki (żółta, zielona, czerwona)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia (u mnie kokosowy)
  • 2 łyżki mąki
  • bulion
  • 250 ml skoncentrowanego przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • zielenina do podania

Przygotowanie:

  • obraną cebulę pokroić w piórka, czosnek rozdrobnić, a kolorowe papryki pokroić w kostkę
  • mięso opłukać, osuszyć, wyciąć błonki, następnie pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawami i mąką, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu
  • cebulę i czosnek zeszklić, ściągnąć z patelni do rondla, w którym będziesz przygotowywać gulasz
  • na tej samej patelni podsmażyć mięso oprószone wcześniej mąką. Odłożyć do rondla. Na patelnię wlać gorący bulion, zeskrobać resztki ze smażenia mięsa i dołożyć do garnka
  • dolać bulionu do mięsa, tak by go przykryć. Dusić około 30 minut, następnie dodać pokrojoną paprykę i dusić kolejne 10 minut
  • gdy mięso jest miękkie dodać przecier pomidorowy, całość zagotować. Skorygować ilość soli. Podawać z ziemniakami, kaszą lub kluskami 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *