wtorek, 8 października 2019

Placki po węgiersku-wersja drobiowa


Sycąca propozycja obiadu w formie placków ziemniaczanych.

Rozgrzewający, lekko pikantny gulasz z mięciutkim mięskiem drobiowym.

Danie czasochłonne, ale warte zrobienia i spróbowania.






Gulasz po węgiersku:

  • 3-4 piersi z kurczaka 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 duża cebula ( poszatkowana)
  • 2 papryki czerwone ( drobne paseczki)
  • 1 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 marchewki ( drobna kostka)
  • pieczarki, ogórki konserwowe według uznania 
  • sól, pieprz, chili do smaku
  • oregano do smaku
  • opcjonalnie świeża bazylia
  • olej do smażenia 
Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju i dodajemy kurczaka, paprykę słodką, sól, pieprz i skrojony czosnek.
Gdy mięso się zarumieni zalewamy bulionem i doprowadzamy do zagotowania.
Dodajemy pokrojoną paprykę, pieczarki, koncentrat pomidorowy i marchewkę .
Wrzucamy zioła, sos sojowy i całość doprawiamy do smaku.
Gotujemy na małym ogniu około 40 minut, aż mięso zacznie się rozpadać i warzywa będą miękkie.
Na sam koniec dodajemy pokrojone ogórki konserwowe.


Placki ziemniaczane:

  • 1.5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz do smaku
Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na drobnych oczkach.

Odstawiamy na chwilę.
Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy.
Smażymy placuszki na mocno rozgrzanym oleju.


Na usmażone placki wykładamy gulasz.
Można wyłożyć na górę kleks śmietany i starty żółty ser.




SMACZNEGO :)

Zachęcam do przesyłania zdjęć


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz