poniedziałek, 7 października 2019

Ciasto Tiramisu

Ciasto Tiramisu - idealne połączenie smaków dla kawoszy.

Lekka gorycz kawy przełamana kremem śmietankowy, a całość dopełniona gorzkim kakao.

Ciasto lekkie, delikatne i szybkie w przygotowaniu.

Dobrze sprawdzi się na każdą okazję.




Biszkopt czekoladowy (pieczemy dwa biszkopty takie same biszkopty lub jeden z podwójnych składników):


  •  6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  •  2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka
Następnie partiami wsypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Wlewamy olej i delikatnie całość mieszamy.
Ciasto wylewamy do blaszki (23x43cm) wyłożonej papierem.
Pieczemy w 180^ przez około 30 minut - do suchego patyczka.

Jeśli  był pieczony jeden biszkopt z podwójnych składników musimy przekroić go na 2 blaty.


Krem śmietankowo-serowy:

  • 250 g serka kremowego ( typu philadelphia)
  • 500 ml śmietanki 30%
  • cukier puder do smaku
Śmietankę miksujemy na sztywno z serkiem. Pod koniec dodajemy cukier puder.

Krem kawowy:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • cukier puder do smaku
  • 3 łyżki sypkiej kawy rozpuszczalnej
Śmietankę miksujemy do sztywności. Pod koniec dodajemy cukier puder i kawę.

Poncz:

  • Zaparzona kawa - najlepiej mocne espresso
  • Likier kawowy


Dodatkowo:

  • Okrągłe biszkopty
  • Gorzkie kakao

SKŁADANIE CIASTA:
Biszkopt czekoladowy nasączyć likierem.
Wyłożyć połowę kremu śmietankowego i ułożyć na nim biszkopty  namoczone kawą.
Przesiać na biszkopty gorzkie kakao.
Wyłożyć resztę kremu śmietankowego.
Przykrywamy drugim blatem czekoladowym i nasączamy go likierem kawowym.
Wykładamy krem kawowy.
Na wierz układamy biszkopty namoczone kawą.
Całość oprószamy mocno kakao.

Przed podaniem ciasto należy dobrze schłodzić.








SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz