Skip to content

Kebab z piekarnika. Kebab drobiowy do ścinania.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Kebab z piekarnika w tym przypadku drobiowy. Zrobiony na rusztowaniu z wykałaczek i upieczony w piekarniku, a także potraktowany odpowiednią mieszanką przypraw, smakuje tak, jak powinien smakować prawdziwy turecki kebab. Jest to danie pyszne, bardzo pyszne. Nie znam osoby, która nie lubiłaby kebaba. To mięso w stylu tureckim jest idealne na obiad, kolację w gronie przyjaciół, domówkę, wypełnienie do bułek itp. Dobre na diecie, ale i gdy ktoś chce sobie pojeść.

Jak zrobić taki kebab z piekarnika? To proste. Banalnie. Wystarczy zamarynować mięso. Ja marynuje w przyprawach i oleju, spotkać jednak też można jogurt (moim zdaniem wersja mniej smaczna). Następnie wkłuwamy na połówce cebuli lub ziemniaka zawiniętej we folię aluminiową wykałaczki i nabijamy mięso. Mięso z kurczaka najlepiej wybrać mieszane. Czyli wyfiletowane podudzia z kurczaka, które wbrew pozorom lepiej się tutaj nadają niż filety, i filet drobiowy. Można mieszać także np. indyka z kurczakiem. Następnie pieczemy mięso około 90 minut.

Gdy już mamy swój kebab to podajemy go z ulubionymi dodatkami. U mnie obowiązkowo musi się pojawić sos czosnkowy, pieczone ziemniaki (dorzucam do kebaba podczas pieczenia) i sałata lodowa z sosem winegret.

kebab z piekarnika

Kebab z piekarnika. Kebab drobiowy do ścinania.


Kebab z piekarnika – składniki:

  • 700 g filetów drobiowych
  • 700 g filetów z podudzia kurczaka (jeżeli kupujemy z kością i w domu usuwamy, to trzeba wziąć ponad 1 kg)
  • duży ziemniak lub cebula
  • folia aluminiowa
  • wykałaczki.

Marynata:

  • 60 ml oleju dobrej jakości
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • łyżeczka curry.

Jeżeli masz swoją ulubioną mieszankę przypraw do kebaba, możesz jej użyć.

 

Kebab z piekarnika – wykonanie:

Filety drobiowe rozcinamy, aby były cieńsze. Można delikatnie rozbić je tłuczkiem. Oczyszczamy podudzia z kości i skórek.

Przyprawy mieszamy z olejem.

W misce układamy mięso i dokładnie łączymy z marynatą. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin do przegryzienia, ale minimum, chociaż na godzinę.

Cebulę lub ziemniaka kroimy na pół i owijamy w folię. Ja z tej porcji przygotowałam dwa kebaby, więc u mnie był to jeden ziemniak przekrojony na pół i każda część była wykorzystana. W ziemniaka wbijamy tępą stroną trzy lub cztery wykałaczki i nakładamy na niego mięso naprzemiennie: filet  piersi i filet z podudzia. Jeżeli kawałki są bardzo szerokie, rozdzielamy je na pół. Im szerszy kebab, tym więcej czasu potrzeba, aby się upiekł. Optymalnie jest zrobić dwa kebaby, ale wąskie.

Kebab ustawiamy na blaszce piekarnikowej, wstawiamy do nagrzanego do 180 pieca z włączonym termoobiegiem i od góry zabezpieczamy mięso kratką piekarnikową – przyciskamy je, aby się nie przewróciło i było stabilne podczas pieczenia.

Całość pieczemy 90 minut. Wyjmujemy, czekamy chwilę aby mięso przestało wrzeć wewnątrz, po czym kroimy i podajemy.

 

Smacznego!

 

2 komentarze

  1. Karmel-itka
    4 października, 2019 @ 9:55 pm

    O, o, o! ale ciekawy przepis 🙂

    Reply

  2. Karolina
    17 maja, 2020 @ 2:23 pm

    A jak robisz winegret do sałaty lodowej?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *