środa, 2 października 2019

Bulion grzybowy z pierogami

Sezon grzybowy w pełni więc korzystamy ile się da. Esencjonalny grzybowy bulion podałam z pierogami nadzianymi farszem z kaszy, kapusty kiszonej i oczywiście grzybów. To połączenie okazało się mega pyszne i chyba zagości u nas na wigilijnym stole.

Bulion grzybowy
2 litry wody
250 gramów grzybów leśnych
2 duże marchewki
1 spora pietruszka korzeń
pól średniego selera
2 średnie cebule
kawałek pora
2 łyżki masła
4/5 szt kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól
pieprz
wegeta do smaku przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie ➨tutaj

Warzywa  obrać, umyć, cebule opalić nad palnikiem lub na suchej patelni wszystko zalać zimną wodą dodać przyprawy i gotować na niedużym ogniu aż warzywa będą miękkie.
Następnie wywar przecedzić przez gęste sito. (warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki jarzynowej) Grzyby pokrojone na mniejsze części przesmażamy na maśle następnie dodajemy do bulionu warzywnego.Ponownie gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu. Grzyby wyciągamy łyżką cedzakową lub można ponownie przelać przez sito, studzimy i kroimy w drobna kosteczkę.

Farsz do pierogów
50 gramów ugotowanej kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem)
150 gramów ugotowanej kapusty kiszonej
Grzyby pozostałe z ugotowanego bulionu 
ok 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól i pieprz.
Kapustę drobno posiekać dodać resztę składników dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Ciasto na pierogi ok 25/30 szt
250 gramów mąki pszennej 
1 żółtko jajka 
2 łyżki oleju 
szczypta soli
ok 125 ml. cieplej wody


Do przesianej mąki dodać żółtko, olej, sól wymieszać wlać ciepłą wodę ponownie wymieszać następnie zagnieść ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 15 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować wycinać za pomocą np. szklanki krążki. Nakładamy porcjami farsz, boki starannie zaklejamy.
Wrzucamy na wrzątek gotujemy od momentu wypłynięcia ok 3,4 minuty.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz