Cukinia tikka masala z tofu

kolorowe-warzywa-widok-z-gory

I oto nastał czas na pyszne i rozgrzewające dania z warzywami w roli głównej. Tym razem bohaterką jest cukinia, czyli jesienna królowa. Serdecznie zapraszam Was na cukinię tikka masala z tofu, czyli pyszne danko wywodzące się  z kuchni indyjskiej. Jest aromatyczne i pełne przypraw i kolorów, czyli tak jak powinno być w tej kuchni. 
Gotową pastę tikka masala kupicie w każdym większym markecie, dostępna też jest mieszanka przypraw pod tą samą nazwą, ale ja osobiście uważam, że pasta jest zdecydowanie bardziej aromatyczna. Przyjrzyjcie się też etykietce na słoiku i wybierzcie tę, która ma tylko naturalne składniki, bez żadnych ulepszaczy.
A do tego własnoręcznie zrobione chlebki naan. Jest pysznie i bardzo aromatycznie.
Wpadajcie po przepis!



Cukinia tikka masala z tofu
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki pasty tikka masala
  • 1 puszka pokrojowych  pomidorów pelati
  • sól
  • 1 średnia cukinia
  • 1 kawałek tofu, ok. 10 cm
  • olej do smażenia
  • listki kolendry

Wykonanie:
Czosnek i cebulę obieramy, czosnek kroimy w  drobną kostkę, a cebulę w piórka. Imbir skrobiemy łyżeczką i drobno siekamy. Cukinię myjemy i kroimy w  grubą kostkę. Tofu kroimy w grubą kostkę.
Na patelni szklimy czosnek i cebulę, dodajemy imbir i smażymy prze 2-3 minuty. Następnie dodajemy pastę i pomidory, dokładnie wszystko mieszamy i wrzucamy pokrojoną cukinię oraz tofu. Wszystko dusimy razem przez około 5 minut. Cukinia powinna zostać al dente.
Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.



Komentarze