Gulasz z szynki z porem i pieczarkami

Smaczna propozycja obiadowa – gulasz z szynki wieprzowej, z dodatkiem pora i pieczarek.

Podałam go razem z czeskimi knedlikami oraz konserwowym ogórkiem.

  • około 1 kg szynki wieprzowej
  • 3 małe pory
  • 250-300 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorków
  • 1 szkl. (250 ml) bulionu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • sól, pieprz

Pory kroimy na plasterki.

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Mięso kroimy w kostkę.

W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy pory i smażymy, aż do ich lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy. Pod koniec oprószamy solą. Podsmażone składniki zestawiamy z palnika.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy mięso. Smażymy je dosyć długo, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso lekko się przyrumieni, dodajemy je do naczynia z porem i pieczarkami.

Do garnka ze wszystkimi składnikami dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz wlewamy bulion. Dodajemy listek laurowy, przeciśnięty przez prasę czosnek oraz ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy przez chwilę, po czym moc palnika zmniejszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości.

Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (można też dodać mielonej słodkiej papryki). Na koniec posypujemy natką pietruszki.