Waniliowe Kruche Babeczki Z Budyniem

by - 9/27/2019 12:02:00 AM

Przepyszne, kruche, waniliowe ciasto, słodziutki cukier puder na górze lub pyszna czekolada, a w środku kremowy i delikatny budyń :) Takie są te babeczki, a jeszcze ciepłe wręcz rozpływają się w ustach ;)












Składniki na 10-12 małych babeczek

Ciasto kruche:

  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szkl cukru
  • 90 g masła
  • 2 żółtka kl L
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18 %
  • esencja waniliowa
Nadzienie:
  • 1 budyń waniliowy
  • 400 ml mleka
  • 3 płaskie łyżki cukru
Dodatkowo:
  • cukier puder
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe


1. Z podanych składników gotujemy budyń i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
2. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto (ciasto może się lepić) i chowamy je do lodówki na co najmniej 30 minut (ja zagniotłam je dzień wcześniej, więc ciasto spędziło całą noc w lodowce i poranek)
3. Po czasie leżakowania wałkujemy dość cienki placek i wykrawamy foremką do babek ciasteczka, po dwa ciasteczka na jedną babeczkę. Następnie smarujemy masłem foremki i posypujemy bułką tartą i wylepiamy ciastem.
4. Do tak wylepionych ciastem babeczek nakładamy budyń i przykrywamy drugim wykrojonym "ciasteczkiem" szczelnie zaklejając brzegi.

5. Babeczki pieczemy w 200 stop. przez 25 -30 minut bez termoobiegu

Wystudzone, posypujemy cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą.



Podobne Posty

9 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych