Placki dyniowe
Korzystając z sezonu na dynię, ostatnio szaleję w kuchni z tym właśnie warzywem. Ostatnio zdążyłam już przygotować placki z dyni i ziemniaków, dżem z dyni oraz ciasto dyniowe. Tym razem przyszła kolej na placki dyniowe! Do ich przygotowania użyłam klasycznej, pomarańczowej dyni, ale jeżeli jej nie masz, to w przepisie na placki dyniowe możesz użyć również dyni piżmowej lub hokkaido. Przygotowujmy nasze racuchy z dyni, póki dynia jest w sklepie! Są naprawdę świetną alternatywą np. dla racuchów z jabłkami. Pyszne, lekkie i pożywne, a do tego łatwe w wykonaniu – to jedno z tych dań, które po prostu trzeba wykonać w okresie jesiennym. Chcesz sprawdzić, czy posmakuje i Tobie? Wypróbuj mój szybki przepis na placuszki z dyni i rozsmakuj się w tym nieoczywistym przysmaku!
Jak zrobić placki z dyni na słodko?
A więc, aby przygotować placki z dyni na słodko, potrzebujemy… Dynię! Jeżeli już ją zakupimy, to kroimy ją na małe kawałki i gotujemy przez 15 minut. Następnie wyciągamy, obieramy ze skórki i blendujemy z dodatkiem masła. Następnie dodajemy pozostałe składniki na placki dyniowe, czyli cukier puder, jajka, cynamon, cukier wanilinowy, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną, i mieszamy za pomocą łyżki. Opcjonalnie możemy również dodać jogurt grecki, jeżeli nasze ciasto będzie za gęste. Całość jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Placuszki z dyni zachwycają swoją lekkością, uniwersalnością i prostotą. Do ich przyrządzenia nie potrzeba specjalnych umiejętności ani wiele czasu. Wystarczy tylko odrobina chęci i wyobraźni!
Racuchy z dyni
Gdy już mamy masę na nasze racuchy z dyni, to na naszą rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła klarowanego lub oleju, nakładamy za pomocą łyżki masę. Staramy się z nich uformować kółeczko, aby jak najbardziej przypominały placuszki. Placki z dyni będą się wtedy prezentować naprawdę świetnie na talerzu. Placki dyniowe możemy posypać na wierzchu cukrem pudrem lub podać z dodatkiem ulubionego dżemu czy nutelli. Racuchy z dyni to świetny pomysł zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Takim daniem będą zachwyceni zarówno dorośli, jak i dzieci.
Placki dyniowe to bardzo dobry pomysł na oryginalne śniadanie. Stanowią ciekawy substytut tradycyjnych naleśników, a do tego są od nich zdrowsze i mniej kaloryczne. Nadają się szczególnie dla łasuchów, ale można przygotować je również w wersji wytrawnej. Wszystko zależy od tego, na co masz czas i ochotę. Dynia to warzywo niezwykle uniwersalne, z którego da się wyczarować naprawdę zaskakujące dania. Dzięki przepisom na mojej stronie zakochasz się w jej smaku i potencjale!
Placki z dyni – przepis na szybkie i lekkie danie
Dlaczego warto jeść placki dyniowe? Przede wszystkim – ze względu na ich rewelacyjny smak. Niesamowite doznania smakowe, jakie zapewniają, to jednak nie wszystko. Jak większość dań przygotowanych z dyni, proponowane przeze mnie placuszki są też bardzo pożywne. Dynia stanowi bowiem bogate źródło witamin i składników mineralnych, które mogą okazać się cenne dla naszego organizmu. Jej spożycie wpływać może pozytywnie na nasze serce, pamięć oraz układ odpornościowy. Dyni przypisuje się ponadto działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dynia jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Należy do tych warzyw, które warto spożywać jak najczęściej. Pamiętaj tylko, że ze względu na wysoką zawartość indeksu glikemicznego nie jest polecana diabetykom oraz osobom chorującym na insulinooporność.
Placki z dyni na słodko – z czym je podawać?
Jak widzisz, placki z dyni mają wiele zalet. Są pożywne, delikatne w smaku, lekkostrawne i łatwe w przygotowaniu. Z ich przyrządzeniem poradzi sobie każdy, bez względu na stopień zaawansowania i umiejętności. Nie potrzeba też do nich wielu składników – najpewniej wystarczy Ci to, co już i tak masz w kuchni. Z czym jednak podawać placuszki dyniowe, aby w pełni wykorzystać potencjał tej wspaniałej potrawy? Rozwiązań i inspiracji jest bardzo wiele. Masz ochotę na frużelinę? Dżem morelowy? A może na świeże owoce takie jak borówki i banany? Placki z dyni możesz połączyć z najróżniejszymi składnikami.
Ponieważ nie są przesadnie słodkie, możesz zaserwować je nawet z bardzo dekadenckimi dodatkami, jak nutella czy bita śmietana. Możesz też jednak skorzystać z ich niskiej kaloryczności i stworzyć dietetyczne danie z lekkimi i soczystymi owocami, które dostarczy Ci energii na cały dzień! Pamiętaj, że ograniczeniem jest tutaj tylko wyobraźnia, bo potrawa ta jest bardzo uniwersalna i o wiele mniej oczywista niż mogłoby się wydawać! Kuszą Cię pyszne placuszki z dyni? Przepis, który znajdziesz na tej stronie, pokaże Ci, jakie niezwykłe to danie!
Komentarze