środa, 25 września 2019

Szarlotka kruszonkowa


Błyskawiczna w wykonaniu pyszna szarlotka, składająca się z dwóch warstw kruszonki i nadzienia ze świeżych jabłek pomiędzy nimi :). To naprawdę szybki przepis; przygotowałam te szarlotkę w niedzielne przedpołudnie i jeszcze przed obiadem kosztowaliśmy pierwsze cieplutkie, pachnące kawałki ;). Tanie, proste, pyszne ciasto, czego chcieć więcej? :) Bardzo polecam!



Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 220 g masła, zimnego
  • 6 łyżek cukru białego lub brązowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 
Nadzienie jabłkowe:
  • około 600 g jabłek, najlepiej odmiany kwaskowej 
  • sok z połowy niedużej cytryny
  • 1-2 łyżki cukru - opcjonalnie ( jeżeli jabłka są bardzo kwaśne )
  • 1-2 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie
Dodatkowo:
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej lub mielonych migdałów lub orzechów
Wykonanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia.

W naczyniu wymieszać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i oba cukry. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i wyrobić do momentu aż składniki zaczną formować się w kruszonkę.

Połowę kruszonki wysypać do przygotowanej formy, wyrównać i delikatnie przyklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekać przez około 15 minut.


Podczas gdy spód się podpieka obrać jabłka, wykroić z nich gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić sokiem z cytryny. 


Na podpieczony spód ( może być ciepły ) wysypać bułkę tartą lub mielone migdały/orzechy. Na to wyłożyć jabłka ( układałam promieniście ). Posypać cukrem i cynamonem ( jeśli używacie ). Na wierzch wysypać równomiernie drugą połowę kruszonki.

Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu.


Smacznego :)







4 komentarze:

  1. Pychota, najlepsza szarlotka to ta z kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja rodzina uwielbiam. Do tego lody i raz, dwa znika ze stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy jeszcze nie dodawałam bułki tartej, orzechów do szarlotki. Musze koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates