niedziela, 29 września 2019

Bajecznie pyszny sernik z kremem kajmakowym


Jeżeli uwielbiacie kajmak podobnie jak ja, to ten sernik jest stworzony dla Was. Jest nieziemski w smaku. Delikatny sernik smakuje wybornie w połączeniu z kremem kajmakowym. Świetnym uzupełnieniem ciasta są również chrupiące płatki migdałowe. Naprawdę trudno się oprzeć. Aby się przekonać jak pyszny jest ten sernik, musicie go koniecznie przygotować.



SKŁADNIKI

Na sernik:

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 130 g masła
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 40 g kaszy manny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 4 jajka 
  • szczypta soli
Na masę kajmakową:

  • 1 puszka kajmaku o smaku krówki
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 śmietan-fixy
Dodatkowo:
  • 3 łyżki płatków migdałowych


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry, aż poza formę.

Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy, kaszę mannę, dodać twaróg, masło, skórkę startą z cytryny i żółtka, po czym zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 20 minut. Po tym czasie lekko uchylić drzwi piekarnika i tak studzić sernik przez godzinę. Ostudzony sernik włożyć do lodówki. Gdy odpowiednio stężeje, zdjąć obręcz z formy i wyciągnąć papier do pieczenia.

Masło przełożyć do miski i ubić na puszystą masę. Następnie dodać masę kajmakową i nadal ubijać. Na koniec wsypać oba śmietan-fixy, zmiksować, aż masa zrobi się puszysta i wyłożyć krem na wierzchu sernika. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Płatki migdałowe rozsypać na suchej patelni, włączyć palnik i podprażyć z obu stron. Przełożyć do miseczki i zostawić do ostudzenia. Ostudzonymi płatkami posypać równomiernie wierzch sernika.




2 komentarze: