czwartek, 26 września 2019

Krem z żółtej cukinii z wędzoną papryką

Cukinia cały czas u mnie na topie bo sezon zaraz się skończy. Wykorzystałam żółtą cukinię do przygotowania zupy krem. Żółta cukinia w połączeniu z wędzoną papryką świetnie razem się skomponowały smakowo i stworzyły ładny kolor zupy.




składniki:

1,2 kg żółtej młodej cukinii

1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka czubrycy czerwonej
1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki
50 ml śmietanki 30 % lub 18%

sól do smaku
1 l bulionu, u mnie drobiowy

Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórką pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę a czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i wrzucić cebulę oraz czosnek. Chwilę smażyć aby cebula się zeszkliła. Natępnie dodać cukinię. Całość jeszcze razem smażyć a potem zalać bulionem. Dodać czubrycę i wędzoną papryę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Garnek zestawić z ognia. Dodać śmietankę i całość zmiksować blenderem na krem. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku. Jeśli zupa wyszłaby za gęsta można dolać bulionu. Gotową zupę można podawać z różnymi dodatkami, u mnie grzanki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz