Prosta kremówka

Prosta kremówka. Dziś przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu domową kremówkę. Rozpływający się w ustach budyniowy krem i ciasto francuskie oprószone dużą ilością cukru pudru. Do tego dobra kawa (jak zawsze u mnie z odrobiną mleka) i… można się zrelaksować 😉 Kremówki przygotowuję naprawdę rzadko. Kiedyś robiłam, to częściej. Bo choć, to ciasto jest proste w przygotowaniu, to jednak wymaga odrobiny cierpliwości (czas chłodzenia w lodówce). A poza tym nie należy do najlżejszych, ale… Czasem trzeba zaszaleć 🙂 Lubicie kremówki?

A jak kremówka, to i dobra włoska kawa od kawwa.pl Intensywna z lekkim posmakiem czekolady. Idealna bez dodatków, jak i z mlekiem (no cóż… jak tak lubię najbardziej ;)) A ten zapach świeżo mielonych ziaren… temu nie da się oprzeć 🙂

Warto też zajrzeć na fanpage Horeca Caffe

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 50 g masła
  • 4 żółtka (z jaj rozmiar M)
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 120 g mąki pszennej
  • 70g skrobi ziemniaczanej
  • 2 płaty ciasta francuskiego (dziś użyłam mniejszych, aby ciasto wyszło wyższe, często wykorzystuję te xxl)
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Płaty ciasta pieczemy wcześniej na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (ja używam dużej z piekarnika).

Przygotowujemy masę budyniową: 750 ml mleka zagotowujemy z masłem i cukrem (zwykłym i wanilinowym).

Pozostałe mleko (250 ml) miksujemy z całymi jajkami i żółtkami. Dodajemy mąkę i skrobię, znów miksujemy. Tak przygotowaną masę dodajemy do gotującego się mleka. Energicznie i dokładnie trzepaczką mieszamy składniki, tak by nie powstały grudki (można je również zmiksować). Gotujemy całość do zgęstnienia budyniu.

Tak przygotowany domowy budyń odstawiamy, aby lekko ostygł, co jakiś czas mieszając.

Lekko ciepły budyń wykładamy na płat z ciasta francuskiego. Przykrywamy drugim płatem.

Rada: kremówkę przygotowujemy w dużej blaszce lub robimy coś ala formę z rantami z folii aluminiowej, tak by masa nie wypływała. Polecam Wam robić niższe wersje kremówki niż moja. Tak wysokie kremówki przysparzają więcej kłopotów przy krojeniu 😉

Kremówka będzie gotowa dopiero po mocnym schłodzeniu w lodówce. Ciasto najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.

Po wyjęciu (gdy masa jest już stabilna) kroimy ciasto bardzo ostrym nożem na kawałki i posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego

Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl Tu znajdziesz również informacje o RABATACH

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz