Dżem z dyni

4.6/5 (88 ocen)

Ilość porcji

6

Poziom trudności

Łatwy

Dżem z dyni

Pomysł na domowe przetwory – dżem z dyni! Są tak banalnie proste do przygotowania, że nawet się tego nie spodziewasz…

Dżem z dyni

Dżem z dyni wykonałam po raz drugi w swoim życiu. Wcześniej ich nie przygotowywałam, ponieważ zawsze myślałam, że ich smak jest nijaki i nie wart roboty. Jednak nic mylnego! Wystarczy ugotowaną i zblendowaną dynię doprawić sokiem z cytryny, sokiem z pomarańczy, szczyptą imbiru i cynamonu… Od razu smakuje zdecydowanie lepiej!

Dżem wychodzi naprawdę świetny. Jest nie za słodki, aromatyczny i stanowi świetne smarowidło do kanapek.

Odmiana dyni do przetworów

Jeżeli chodzi o odmianę dyni do przetworów to polecam użyć dyni zwyczajnej (najczęściej występuje w sklepach, okrągła, o intensywnej pomarańczowej barwie) lub piżmową (podłużna, w kształcie gruszki o blado pomarańczowej barwie).

Z przepisu wyszło mi 6 słoików po 400 ml.

Przepis na: Dżem z dyni

Składniki:

  • 2 kg dyni
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta imbiru
  • opcjonalnie 1 łyżkę skórki pomarańczowej
  • szczypta cynamonu
  • 2 saszetki żelfix (1:3)
  • 700 g cukru
Wyślij emailem

Dżem z dyni - przepis krok po kroku


Jak zrobić dżem z dyni?

Krok 1

Dynia do przygotowania dżemu

Dynię myjemy, wyjmujemy miękki miąższ wraz z pestkami i kroimy w większą kostkę. Pozostały twardy miąższ pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Wlewamy wody, tyle aby przykryć wszystkie kawałki dyni. Gotujemy przez 20 minut do miękkości dyni (można sprawdzić widelcem, czy gładko wchodzi w dynię).


Krok 2

Dynia do przetworów

Po tym czasie wodę wylewamy z garnka i lekko przestygniętą dynię blendujemy na mus.


Krok 3

Przetwory z dyni

Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny, a także cukier, skórkę pomarańczową, imbir oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy, gotujemy na średnim ogniu co chwilkę mieszając i doprowadzamy do wrzenia. Wtedy wsypujemy 2 żelfixy z saszetki, mieszamy i gotujemy przez minutkę (według instrukcji na opakowaniu).


Krok 4

Przepis na dżem z dyni

Gorący dżem z dyni przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i od razu mocno zakręcamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie przechowujemy w spiżarce lub szafce kuchennej.


Jak zrobić dżem z dyni

Dżem dyniowy

Dżem z dyni

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 88

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Jak zrobić dżem z dyni

Aby zrobić dżem z dyni musimy zacząć od przygotowania słoiczków oraz samej dyni. Najlepiej wybrać w sklepie dynię zwyczajną pomarańczową lub ewentualnie piżmową. Wielkość dyni zależna jest od ilości przetworów jakie planujemy zrobić. Ja np. zrobiłam powyższy przepis z 2 kg dyni i wyszło mi 6 słoiczków dżemu dyniowego. Wystarczy ugotowaną i zblendowaną dynię doprawić sokiem z cytryny i pomarańczy, cukrem, szczyptą imbiru i cynamonem.

Dżem dyniowy

Jeżeli lubisz przygotowywać przetwory na słodko takie jak konfitury czy nutellę ze śliwek, to powyższy przepis na dżem dyniowy jest właśnie dla Ciebie! Wystarczy tylko ok. 40 min, aby przygotować te pyszne przetwory, a pamiętamy, że najlepiej smakują właśnie zimą, kiedy świeżych owoców i warzyw brakuje nam najbardziej. Dżem dyniowy nada się świetnie na kanapkę, ale również możemy go dodać do naleśników, czy omleta na słodko. Świetnie pasują jako farsz do naleśników bez jajek.

Przepis na dżem z dyni

Jeżeli zdecydujemy się wykorzystać powyższy przepis na dżem z dyni, to pamiętajmy aby zakupić też dobre słoiki, którym nie przekręcają się wieczka. Ja np. miałam bardzo duży problem w tym roku aby zakupić właściwe słoiczki. Przed przygotowaniem dżemu z dyni udałam się do dwóch dużych marketów w mojej okolicy i niestety w obydwu przypadkach zakrętki przy lekkim dokręceniu już się przekręcały. Następnym razem jak będę robić przepis na dżem z dyni, to z cała pewnością zaopatrzę się w słoiczki dużo wcześniej w jakimś bardziej specjalistycznym sklepie.

RozwińZwiń