Aromatyczna, rozgrzewająca, po prostu pyszna. No i ten cudowny żółty kolor!
Jedna ze smaczniejszych zup jakie jadłam.
Polecam na jesienny obiad.
850 g dyni po obraniu
450 g ziemniaków
cebula
2 ząbki czosnku
duża marchewka
korzeń pietruszki
1,5 l wywaru warzywnego lub z kurczaka
łyżka curry
łyżeczka kurkumy
łyżka garam masala
sól, pieprz do smaku
150 ml śmietany 30%
natka pietruszki do posypania
W większym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć posiekaną cebulę. Dodać pokrojone w kostkę dynię, marchew i korzeń pietruszki. Smażyć kilka minut, dodać przyprawy i zmiażdżone ząbki czosnku. Po kilku minutach wlać wywar i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Zupę zestawić z ognia, lekko przestudzić i dolać 100 ml śmietanki. Zmiksować na gładki krem. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Zupę podawać z kleksem śmietanki, posypaną natką pietruszki i grzankami.