Sałatka 'Król Imprezy'


Cześć! Długo czekałam na idealną okazję na przetestowanie tej sałatki i w końcu stało się! Sałatka „Król Imprezy” wjechała na stół z okazji moich 30-stych urodzin i muszę przyznać, że z miejsca podbiła serca moich gości – najpierw swoim nietypowym wyglądem, a później smakiem.

Dlatego też, jest to pierwsza rzecz z urodzinowego menu, którą postanowiłam tutaj wrzucić – zbyt dużo ludzi prosi mnie o przepis na nią. :)



SKŁADNIKI NA DUŻĄ MISKĘ:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • papryka ostra
  • sól i pieprz
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • pół główki sałaty lodowej
  • 4 pomidory
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200 g startego sera żółtego do posypania wierzchu
  • nachosy o dowolnym smaku (u mnie chili)


SOS:

  • 1 jogurt naturalny
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od rozgrzania niewielkiej ilości oleju na patelni, na który dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę ją przysmażamy, po czym dodajemy mięso mielone. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić pieczarki i smażyć do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Następnie pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączamy z zalewy. Z podanych wyżej składników przygotowujemy sos czosnkowy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

W szklanej misce składniki układamy warstwowo:
  1. pokrojona sałata lodowa
  2. pokrojone w kostkę pomidory
  3. mięso mielone
  4. pieczarki
  5. kukurydza
  6. czerwona fasola
  7. sos
  8. starty ser
  9. pokruszone nachosy


Wokół naczynia układamy nachosy. I już – gotowe! Smacznego! :) 






Komentarze

Popularne posty