piątek, 20 września 2019

Roladki z karkówki z kiszoną kapustą ,boczkiem i grzybami




Pomysł na pyszny obiad,roladki z nietypowym farszem z kiszonej kapusty i boczku,do tego pieczone z pieczarkami i grzybkami leśnymi-polecam są pyszne i mięciutkie

Roladki z karkówki to naprawdę pyszne danie,do tego moja ukochana kiszona kapusta ,boczuś i grzybki,czego tu nie lubić .....spróbujcie koniecznie.

Mam dla was również filmik jak je zrobić ⇓⇓⇓⇓


Składniki:
1,2 kg karkówki bez kości
25 dag boczku wędzonego
0,5 kg kapusty kiszonej
3 cebule
30 dag pieczarek
gość suszonych grzybów
sól,pieprz,mielony kminek
kilka łyżek musztardy
olej do smażenia

Przygotowanie:
Grzyby suszone zalewamy wodą na ok 30 min.
Kapustę lekko płuczemy,zalewamy zimną wodą solimy,dodajemy ok pół łyżeczki pieprzu i gotujemy ok pół godziny od zagotowania,studzimy, odciskamy z wody i kroimy.
Na patelni,na oleju podsmażamy boczek,jak się zacznie rumienić to dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę ,smażymy jeszcze chwilę aż zmięknie,dodajemy odciśniętą i pokrojoną kapustę ,i jeszcze chwilkę przesmażamy,doprawiamy solą i pieprzem,studzimy.
Karkówkę kroimy w plastry ,tłuczemy jak na kotlety ,posypujemy solą i pieprzem z obu stron.
Każdy plaster smarujemy musztardą i nakładamy ok łyżkę kapuścianego farszu i zwijamy roladkę,przebijamy wykałaczką,zęby się nie  rozwinęła.Gotowe roladki obsmażamy na oleju z każdej strony,obsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego .
Na końcu na tłuszcz po smażeniu roladek wrzucamy pieczarki w całości i chwilkę smażymy.Pieczarki razem z całym smakiem po smażeniu przekładamy na roladki i dodajemy jeszcze na wierzch namoczone wcześniej grzyby razem z wodą w której się moczyły. Wkrajamy również w kawałki pozostałe dwie cebule. ,lekko solimy z wierzchu i przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową .Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 min,po tym czasie zdejmujemy folię ,lekko przemieszamy i pieczemy już bez przykrycia jeszcze 30 min .
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika ,zlewamy płyn powstały podczas pieczenia i dodajemy upieczone cebulki i trochę grzybków i pieczarek i blendujemy to wszystko na sos-próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku.Roladki podajemy polane sosem do kaszy lub ziemniaczków. Wszystko dokładnie po kolei widać również na filmiku z przepisem powyżej ⇑⇑
Smacznego!!!

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!