Fale Dunaju

Cudowna, nie nudząca się klasyka. Ucierane, dwukolorowe ciasto z zatopionymi w nim kawałkami jabłek, do tego aksamitny budyniowy krem i polewa…

Dobre bez okazji, jak na specjalne uroczystości. To ciasto zawsze zachwyca i sprawia niesamowitą przyjemność.

I chciałoby się zakończyć stwierdzeniem – takie proste, a takie pyszne:)

Robicie czasem??:)

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 180 g cukru pudru
  • 300 g mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 2 płaskie łyżki kakao

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • około 3/4 szkl. cukru
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 2-3 jabłka
  • czekolada

Ciasto ucierane:

Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej (masło musi być bardzo miękkie).

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem krótko miksując. Następnie obroty miksera nieco zmniejszamy i dodajemy naprzemiennie: mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko (zaczynamy i kończymy na mące). Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto dzielimy na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3.

Większą część dajemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Mniejszą część łączymy z kakao, wykładamy na ciasto jasne.

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na plasterki (na ósemki). Układamy na ciemnym cieście, lekko je w nie wciskając.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.

Masa budyniowa:

Około 1/2 szklanki mleka mieszamy za pomocą rózgi kuchennej z żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną.

Pozostałe mleko (1 i 1/2 szklanki) wlewamy do rondelka i wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotujemy, stale mieszając, aż do zgęstnienia. Studzimy (można przykryć wierzch folią spożywczą – powinna się stykać z masą).

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń.

Składanie ciasta:

Krem budyniowy wykładamy na przestudzone ciasto. Dekorujemy polewą z roztopionej czekolady lub inną ulubioną.

Ciasto Fale Dunaju robiłam wielokrotnie i jestem tego przepisu pewna. Po ostatnich komentarzach, że coś jest z przepisem nie tak, zrobiłam je znowu. Wg mnie jest świetne. Zachowując pewne kroki, zakalec nie wychodzi.