Gofry owsiane – takie w wersji fit :) Idealne dla osób na diecie odchudzającej lub na diecie cukrzycowej. Gofry owsiane to alternatywa dla tradycyjnych gofrów z mąki pszennej. Są chrupiące i idealnie smakują z dżemem i bitą śmietaną, aczkolwiek osobom na diecie bardziej polecam serwować je z jogurtem naturalnym i owocami.
Gofry owsiane przepis
Takie owsiane gofry można przyrządzić z gotowej mąki owsianej bądź też za pomocą blendera zmiksować na gładki piasek płatki owsiane. Osobom na diecie polecam je delikatnie dosłodzić ksylitolem lub erytrytolem. No a Ci, co na diecie nie są oczywiście mogą zaszaleć ze zwykłym cukrem, bitą śmietaną oraz dżemem w postaci dodatków :)
Do wykonania gofrów owsianych, tak samo jak zwykłych gofrów pszennych warto użyć dobrej jakości gofrownicy o dużej mocy, najlepiej powyżej 1000 W. Taka dobrze nagrzana gofrownica będzie wypiekać pyszne, chrupiące gofry. Przed nalaniem ciasta do gofrownicy, pamiętajcie by delikatnie ją natłuścić i dać jej parę minut, by porządnie się nagrzała. Pozwoli to uniknąć tzw. rozklejania (rozrywania się) gofrów. Jeśli gofrownica dobrze się nagrzeje, to gofry wyjdą z formy bez problemu, z ładnie zachowanym kształtem oraz będą bardzo chrupiące.
Gofry owsiane – ile kcal?
Z podanych niżej składników wychodzi 6 sztuk gofrów owsianych. Wszystkie razem mają ok. 624 kcal. Jedna sztuka ma ok. 104 kcal bez dodatków. Do kaloryczności gofrów należy potem doliczyć dodany jogurt, owoce, czy też dżem lub bitą śmietanę.
Informacja dla osób z cukrzycą i insulinoopornością: mąka owsiana ma IG (indeks glikemiczny) równy 40.
Gofry owsiane fit – Składniki:
- 100 g mąki owsianej (u mnie typ 2000, można też użyć płatków owsianych zblendowanych potem na mąkę)
- 200 ml mleka migdałowego (lub zwykłego)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie inne słodziło – zwykły cukier, miód itd.)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego do ciasta + odrobina do natłuszczenia gofrownicy
Dodatkowo do podania:
- jogurt naturalny + owoce (dla osób na diecie cukrzycowej lub z insulinoopornością)
- bita śmietana, cukier puder, dżem itd. (dla osób nie będących na diecie)
Przepis na gofry owsiane chrupiące:
- Jeśli zamiast mąki owsianej użyjecie płatków owsianych, to najpierw nalezy je rozdrobnić na piasek za pomocą blendera lub młynka.
- Białka oddzielić od żółtek. Wrzucić białka do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubijać całość na najwyższych obrotach aż powstanie sztywna masa.
- W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę owsianą, proszek do pieczenia, mleko migdałowe (lub zwykłe), żółtka, olej oraz ksylitol (można to zrobić za pomocą ubijaczki do jajek lub również zmiksować mikserem). Następnie do tej masy delikatnie wmieszać (np. szpatułką) ubite na sztywną pianę białka.
- Gofrownicę o dużej mocy (minimum 1000 W) porządnie rozgrzać (dać jej kilka minut). Następnie delikatnie natłuścić ja olejem, np. za pomocą pędzelka.
- Do rozgrzanej gofrownicy nakładać porcję ciasta i piec gofry przez ok. 4 minuty lub do momentu, aż gofry przybiorą ładne złociste zarumienienie. Czas pieczenia gofrów zależy właśnie od mocy gofrownicy, więc może być krótszy lub dłuższy.
- Po upieczeniu przełożyć gofry koniecznie na kratkę, by mogły spokojnie odparować i ostygnąć – dzięki temu swobodnemu parowaniu na kratce pozostaną chrupiące.
- Z podanych wyżej składników wychodzi 6 sztuk prostokątnych gofrów.
- Podawać gofry owsiane z ulubionymi dodatkami. Ja zajadałam gofry w wersji fit z jogurtem naturalnym, malinami i kiwi; zaś mój Mąż w wersji nie fit ;) czyli z dżemem borówkowym oraz bitą śmietana. Smacznego!
Czy musi być olej rzepakowy? Czy mogę użyć oliwy z oliwek?
może byc oliwa
Pyszne gofry! Świetnie smakują z truskawkami i jogurtem naturalnym :)
A czy jak dodam trochę szpinaku też będą ok??
Super przepis, użyłam połowy składników robiąc porcję 291kcal (pominęłam olej).
Po ubiciu białek i wymieszaniu z resztą jaja, mąką i mlekiem powstała masa na 4 gofry.
Ciasto płynne i usmażyć się nie chce
Gofrownica musi być dobrze rozgrzana i o dużej mocy, powyżej 1000 W.
Dodalam troszkę więcej maki bo ciasto było za żadne….i wyszły:)
Czasami zależy to od chłonności mąki :) Jak jest przechowywana w bardzo ciepłych i suchych pomieszczeniach, to potrzebuje więcej płynów; a jak jest przechowywana w wilgotnych pomieszczeniach ,to potrzebuje mniej płynu :) Dobrze, ze Pani dosypała trochę mąki i wyszły :) Pozdrawiam.
Wyszły ok, ciasto płynne, ale dobrze się pieką gofry.
Hej. Ciasto nie wychodzi płynne jeśli zrobi się tak jak w przepisie, czyli mocno ubić białka i delikatnie dodać na koniec do wymieszanej już masy. Robiłam kilka razy i dopiero d, isiaj wyszły ideolo pycha są
Ciasto wyszło bardzo płynne także dodałam trochę mąki. Ale ogólnie polecam :)
Chyba to ciasto jest za płynne ale nie wiem?