Menu górne

Devolay z Serem i Szynką w Chrupiącej Panierce (Cordon Bleu)




Devolaya zna chyba każdy. To popularny kotlet drobiowy, nadziewany, zwijany i dobrze przypanierowany :D Najbardziej popularna jest wersja klasyczna - z masłem i natką pietruszki w środku. Jednak z moją miłością do żółtego sera trudno wygrać, więc w moim domu zazwyczaj podaje je właśnie z tym dodatkiem. Często dodaję również świeżą, ulubioną wędlinę. Nie mniej, na masło również znajdzie się tu miejsce, a mianowicie posłuży do smażenia. Dzięki temu devolaye będą mieć jeszcze bardziej delikatny, domowy smak. Smakują cudownie z frytkami lub ziemniakami. W tym składzie każda surówka odnajdzie się idealnie. Polecam!


Składniki:
  • 3 duże piersi z kurczaka / indyka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta (najlepiej domowa)
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 6 plastrów żółtego sera lub więcej (np. gouda, edamski, tylżycki, morski)
  • 6 cienkich plasterków szynki
  • sól
  • masło klarowane do smażenia

Filety z kurczaka / indyka umyć, osuszyć. Każdą z nich przeciąć w poziomie. Uzyskamy 6 kotletów. Każdy z nich należny delikatnie rozbić, w taki sposób aby nie rozerwać mięsa. Brzegi mogą być rozbite bardzo cienko - będzie łatwiej zwinąć devolaye. Lekko posolić. Na środku każdego kotleta ułożyć plasterek szynki ściśle zwinięty w rulon z serem (ser powinien być w wewnątrz rulonu). Zwinąć devolaye, najpierw brzegi złożyć do środka, a następnie zrolować kotlety. Kotlety ułożyć na tacy wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Przygotować trzy miski: do pierwszej wsypać mąkę, do drugiej bułkę tartą, do trzeciej wbić i posolić jajka oraz dolać mleko - nastepnie rozbełtać. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Podczas smażenia masło powinno siegać do połowy wysokości roladek drobiowych. 
Schłodzone kotlety obtoczyc kolejno w mące, jajkach z mlekiem i bułce tartej. Smażyć na średniej mocy palnika około 4 min. z każdej strony, do mocnego zarumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku.









1 komentarz:

  1. Najlepsze i wysztko fajnie opisane nawet zawijanie nie zrobiło mi problemu kiedyś wspomagłam się wykalaczkami teraz wystarczy rozbić cienko boki i zawija się super korzystam z pani przepisów już bardzo długo i jeszcze dużo i cieszę się że trafiłam na tego bloga pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)