Sałatki/ Zupy

Domowe grzanki ziołowe

4.3/5 - (6 )

Domowe grzanki ziołowe są dobrym sposobem na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa. Po ich przygotowaniu przechowacie je do kilku dni w szczelnie zamkniętym pojemniku i nie stracą swojego smaku oraz chrupkości. Zrobicie je praktycznie z każdego rodzaju pieczywa, jednak nie urywam, że z pszennego są najlepsze i najbardziej chrupkie. Niżej przedstawiam Wam przepis na grzanki ziołowe, jednak polecam także przepis na grzanki czosnkowe do zup i sałatek. Grzanki ziołowe wykorzystacie najczęściej do zup krem, jednak polecam je także do wszelkich sałatek, jak na przykład sałatka z kurczakiem i grzankami.

Te zupy możecie podawać z grzankami:

Zupa z pieczonej papryki

Zupa krem z batatów i papryki

Zupa krem cebulowa

Przepis na domowe grzanki ziołowe

Drukuj przepis

Składniki

  • lekko czerstwe lecz łatwe do krojenia pieczywo
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól

Przepis

1

Pieczywo kroimy w kostkę. Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pieczywo oraz polewamy je delikatnie oliwą z oliwek. Następnie posypujemy solą do smaku i ziołami prowansalskimi.

2

Smażymy do zrumienienia od czasu do czasu mieszając. Jeżeli pieczywo nie chce się rumienić, podlewamy jeszcze odrobiną oliwy.

  
    

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Ewa
    18/07/2021 at 14:56

    jak długo można przechowywać takie grzanki?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      28/07/2021 at 10:40

      zazwyczaj przechowuję je maksymalne kilka dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie dostała się wilgoć do środka, i aby nie straciły na chrupkości 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top