wtorek, 17 września 2019

Szybkie kajzerki z makiem.




W tym tygodniu w grupie Domowa Piekarnia, wypiekamy pieczywo z makiem. 
Zrobiłam więc, takie bułeczki. Na szybko, bez wyrastania ciasta.
Czekamy tylko 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować, dodajemy resztę składników,
a później, bułki wyrastają już na blaszce. Oszczędzamy więc, około godziny.
Bardzo polecam. Uwielbiam, takie świeże bułeczki ze swojskim dżemem.
Coś pysznego :) Spróbujcie koniecznie.


Składniki:
200 ml ciepłej wody
100 ml ciepłego mleka
30 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
500 g. mąki pszennej
20 g. masła
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
mak do posypania

Wykonanie:
Wodę i mleko wlać do miski. Dodać cukier i drożdże.
Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.


Wsypać mąkę i sól. Dodać miękkie masło i rozetrzeć je palcami, żeby
połączyło się z mąką. Wszystko wyrobić, mikserem z hakami na gładkie ciasto. 
Następnie przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 8 części.



Z każdej części, uformować bułkę.
Gotowe bułeczki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Na tak przygotowanych bułkach, zrobić nacięcia. Ja zrobiłam to, przeciętym
wzdłuż na pół, kubeczkiem po jogurcie.



Wierzch bułeczek posmarować mlekiem i posypać makiem.


Zostawić na 20 minut do napuszenia.
Piec w temperaturze 210 stopni, 15-20 minut.







Przepis w Waszym wykonaniu 






8 komentarzy:

  1. Kolejny Twój przepis sprawdzony i łąduje w zeszycie z przepisami. Bułeczki mięciutkie i bardzo smaczne. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Siemka, bułki super...
    Trzeba robić 26 sztuk,
    Bo znikają jak sny...
    POZDR

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakują. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Bułeczki są proste i przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Super bułeczki

    OdpowiedzUsuń