niedziela, 15 września 2019

Ciasteczka brownie z nutellą


Pyszne, wilgotne ciasteczka nadziewane nutellą.
Kruche i mocno czekoladowe.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie przepyszne.

Podana porcja wystarcza na około 15 ciastek.













  • 110-120 g nutelli
  • 115 g miękkiego masła
  • 40 g cukru 
  • 90 g jasnego cukru brązowego typu muscovado ( można zastąpić 70 g cukru zwykłego)
  • 1 łyżeczka aromatu z wanilii
  • 1 jajko
  • 140 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 3 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia


Nutellę wykładać po łyżeczce na papier do pieczenia ( łyżeczka na 1 ciasteczko).
Włożyć do zamrażarki na pół godziny.

Masło utrzeć z cukrem na jasną masę.
Dodać aromat i jajko. Wymieszać.
Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia.
Zmiksować do połączenia składników.

Z ciasta formować placuszki , na środek dać zamrożoną porcję nutelli.
Trzeba je dokładnie owinąć ciastem formując kulki.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem w sporych odstępach.

Piec w 170^ przez około 10 minut.


*Jeśli ciasto będzie zbyt klejące możne je lekko oprószyć mąką pszenną.
*Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie można schłodzić je w lodówce,
*Jeśli ciasteczka nie spłaszczą się podczas pieczenia, należy chwilę przed ich wyjęciem zgnieść je lekko łyżką.





Smacznego. :)











Zachęcam do przesyłania zdjęć wypieków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz