Rustykalna orkiszowa tarta ze śliwkami

Rustykalna tarta to najprostsze z ciast. Do jej upieczenia nie potrzebujesz nawet foremki. Dzisiaj tarta ze śliwkami w zdrowszej wersji, bo raz upieczona z mąki orkiszowej, dwa z dużym dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Bez dodatku cukru, ze słodką słodyczą śliwek.

Pyszna, bardzo krucha. Możesz skusić się na to ciacho bez wyrzutów sumienia!

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej (pół na pół jasna z pełnoziarnistą)
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki ksylitolu/erytrolu
  • płatki migdałowe
  • 2 łyżki mleka
  • cynamon
  • 600 g śliwek

Przygotowanie:

  • mąkę, ksylitol i szczyptę soli wymieszać z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Na koniec wbić jajko i zagnieść ciasto. Ukształtować w dysk, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki 
  • z umytych śliwek usunąć pestki,  przekroić na pół, a większe na ćwiartki
  • ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i cienko rozwałkować. Folię usunąć, ciasto posmarować powidłami i rozłożyć dość ciasno śliwki pozostawiając dookoła wolny rant. Śliwki posypać cynamonem. Pozostawiony rant zawinąć na śliwki, posmarować mlekiem i obsypać płatkami migdałowymi
  • piec w 180*C 35 minut do zrumienienia brzegów

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *