Sernik na czekoladowym spodzie ze śliwkami

17:08




Sernik, który umili każde jesienne popołudnie - czekoladowy spód o kremowej konsystencji niczym brownie, delikatna masa z nutą wanilii i śliwki zatopione w cynamonie... brzmi rozkosznie, prawda? Dla tych co dbają o linię mam dobre info - kawałek tego cudeńka ma niecałe 300 kalorii i ponad 14 g białka! Także na spokojnie możecie delektować się smakiem serniczka w ramach drugiego śniadania bądź podwieczorku. 😉




SKŁADNIKI / tortownica o średnicy 23 cm / 12 kawałków

jeden kawałek dostarcza:
300 kalorii / 14 g białka / 11 g tłuszczu / 34 g węglowodanów

na kruche ciasto


  • mąka pszenna - szklanka
  • mąka orkiszowa - 1/2 szklanki
  • kakao naturalne - 2 łyżki 
  • banan zblendowany na puree
  • cukier drobny/ksylitol - 2 łyżki 
  • czekolada gorzka - 40 g (2 paski) 
  • olej kokosowy - 2 łyżki 
  • żółtko - 2 sztuki

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w mikrofali/kąpieli wodnej. Wszystkie składniki połącz ze sobą w jednej misce, zagnieć i uformuj kulę. Ciastem wyłóż dno i boki tortownicy, wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką. Włóż do lodówki na minimum 30 minut. Po upływie wyznaczonego czasu nakłuj spód widelcem i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

na masę serową


  • twaróg sernikowy (Pilos) - 1 kg
  • serek z prawdziwą wanilią - 150 g
  • budyń śmietankowy - 40 g
  • białko jaja - 2 sztuki 
  • słodzik - 20 tabletek 
  • śliwki węgierki - ok. 500 g 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Słodzik rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. Wszystkie składniki na masę sernikową (prócz śliwek) zmiksuj dokładnie w jednej misce. 




na kruszonkę

  • płatki jaglane/owsiane - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • cukier drobny - 1-2 łyżki
  • gorzka czekolada - 1 pasek
  • masło - 1 łyżeczka
+ cynamon

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w mikrofali, następnie połącz z płatkami, mąką, cukrem i masłem. Na podpieczony spód wylej masę sernikową, wyrównaj przy pomocy łopatki. 
Na wierzchu ułóż połówki odpestkowanych śliwek, całość posyp cynamonem i kruszonką 
Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 30-40 minut. 

Gotowe!


  Smacznego! 🍂

✩✩✩


✩✩✩




You Might Also Like

1 komentarze

  1. Najbardziej lubię serniki z czekoladowym ciastem. Zresztą co tu dużo mówić, jestem prawdziwą czekoholiczką. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ bo tam zawsze znajdę dobrą dla siebie propozycję.

    OdpowiedzUsuń

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia