sierpnia 21, 2019

Bezy czekoladowe z bitą śmietaną i malinami

bezy czekoladowe ze śmietaną i malinami
Korzystajmy z końcówki lata- jedzmy maliny. To mój apel na dziś.
A jeszcze lepsze od jedzenia malin jest jedzenie je razem z czekoladowymi bezami i bitą śmietaną.
I to moja propozycja na dziś - szybki i bardzo efektowny deser - bezy z dodatkiem czekolady, kruche i chrupiące, przełożone bitą śmietaną i malinami. Pracy z nimi niewiele (chociaż trzeba trochę czasu) a efekt murowany!


Bezy czekoladowe z bitą śmietaną i malinami

4 białka
300 g cukru
Szczypta soli
½ tabliczki gorzkiej czekolady
300 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
300 g malin

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia.
Białka umieścić w misie miksera z trzepaczką i ubić z solą na sztywno, powoli dodawać cukier cały czas ubijając do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Mikser wyłączyć i polać pianę ostygniętą czekoladą, za pomocą łyżki bardzo delikatnie wmieszać czekoladę tworząc marmurem – wystarczy kilka ruchów łyżką.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
Za pomocą łyżki formować beziki ( połowę spłaszczyć, reszta może mieć czubki)
Piec w temperaturze 110 stopni przed 2 godziny, studzić w otwartym piekarniku.
Śmietanę umieścić w misie miksera z zamontowaną trzepaczką- ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.
Na płaskie bezy wyłożyć ubitą śmietanę, na to maliny i przykryć bezą z czubkiem.

1 komentarz:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger