Ogórki w zalewie musztardowej z miodem

Ogórki w zalewie musztardowo-miodowej


Wśród przetworów na zimę bez wątpienia rządzą ogórki! Tym razem proponuje przepis na pyszne ogórki w zalewie musztardowo-miodowej. Tak przygotowane warzywa są bardzo kruche, mają ciekawy słodko-kwaśny smak i idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, kanapek, sałatek i przekąsek. Zatem do dzieła - robimy ogórki w zalewie musztardowej z miodem!

Składniki na ogórki w zalewie musztardowej z miodem

2 kg ogórków gruntowych
5 ząbków czosnku
2,5 szklanek wody

0,5 szklanki octu spirytusowego 10%
5 kopiatych łyżek cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy kremskiej lub sarepskiej
2 niepełne łyżki soli
przyprawy: gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, kilka goździków, kilka ziaren pieprzu


Ogórki kroimy według uznania - mogą być słupki, plastry lub ćwiartki. U mnie ogórki były bardzo duże, więc pozbyłam się pestek i pokroiłam je w grube półplasterki. Z octu, wody, cukru, miodu, musztardy, soli i przypraw gotujemy zalewę.

Pokrojone ogórki w słoikach

Sprawdź, jak kisić ogórki
Ogórki i czosnek układamy w słoikach i zalewamy wrzącą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Gorące słoiki ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia. Ogórki w zalewie musztardowo-miodowej gotowe!


Komentarze