wtorek, 10 września 2019

Pleśniak z wiśniami

Najlepszy pleśniak jaki jadłam. Ciasto mimo, że jest tanie i proste to jest naprawdę pyszne! 
Jadłam już kilka wersji tego ciasta z jabłkami lub powidłami, ale z wiśniami jak dla mnie jest najlepsze. Zapraszam do spróbowania przepisu kochani. Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy, dziękuję :)





Składniki blaszka 23/33 cm :
ciasto:
mąka pszenna 3 i 3/4 szklanki,
cukier 10 dag,
proszek do pieczenia 3 łyżeczki,
margaryna w kostce 1,5 szt,
żółtka 8 szt,

piana:
białka 8 szt,
cukier puder 35 dag,
mąka ziemniaczana 7 dag,
mąka pszenna 7 dag,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
olej 3 łyżki,

dodatkowo:
dżem wiśniowy 3/4 małego słoika,
wiśnie w syropie 1 mały słoik,
kakao 2 łyżki,
cukier puder do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:
Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao i ponownie zagniatamy. Jedną białą część ciasta rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto schładzamy w zamrażarce. 
Ciasto w blaszce smarujemy dżemem. 
Następnie ścieramy na tarce ciasto  ciemne. 
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy delikatnie do połączenia. Połowę piany wykładamy na ciemne ciasto. Na tym układamy odsączone wiśnie i przykrywamy pozostałą pianą. Na wierzch ścieramy ostatnią część ciasta. Ciasto pieczemy w 170-180 st.C przez 45 min. aż będzie rumiane a patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. 

2 komentarze: