Papryka faszerowana

4.6/5 (187 ocen)

Ilość porcji

6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + 40 min pieczenia

Papryka faszerowana ryżem

Opis przepisu

Papryka faszerowana z ryżem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania tego dania użyłam kolorowych sześciu papryk, w tym dwóch: czerwonych, żółtych oraz zielonych. Równie dobrze możesz użyć samej czerwonej.

Papryka faszerowana jest bardzo sycąca i naprawdę fajnie wygląda na talerzu. Koniecznie ją wypróbujcie!

Faszerowana papryka

Mój przepis na faszerowaną paprykę jest niesamowicie prosty do przygotowania. Do farszu polecam użyć wołowego mięsa, które najpierw należy zmielić w maszynce, a następnie podsmażyć na patelni wraz z pozostałymi dodatkami.

Do farszu dodałam także sos paprykowy firmy Manufaktura Wielkopolska, który powstał na bazie najlepszej jakości, świeżej czerwonej papryki. Co ważne, w jego składzie nie ma sztucznych barwników i konserwantów. To idealny, aromatyczny dodatek do pizzy, mięs, kanapek i innych potraw. Ostatecznie możesz zastąpić sos paprykowy zwykłym przecierem pomidorowym.

Sos paprykowy - Manufaktura Wielkopolska

Przepis na: Papryka faszerowana

Składniki:

  • 5-6 papryk (2 czerwone, 2 zielone i 2 żółte)
  • 2 saszetki ryżu (łącznie 200 g)
  • 450 g mięsa mielonego np. wieprzowego lub drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 180 g sosu paprykowego Manufaktura Wielkopolska lub przecieru pomidorowego
  • szczypta ostrej papryki
  • 200 ml wody
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • 100 g mozzarelli
Wyślij emailem

Papryka faszerowana - przepis krok po kroku


Jak zrobić faszerowaną paprykę?

Krok 1

Farsz do papryki

Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 13-15 minut.

Na większą rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy na małym ogniu do momentu jej zeszklenia. Po tym czasie nakładamy mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięsa mielonego, paprykę słodką oraz ostrą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (co chwilkę mieszając). Wlewamy wodę, sos paprykowy, passatę pomidorową, a także dodajemy odcedzony ryż, kukurydzę, zioła prowansalskie i ponownie dusimy pod przykryciem przez 15 minut (co chwilę mieszając).

W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 


Krok 2

Papryka faszerowana z ryżem

Każdą paprykę dokładnie myjemy, a następnie każdą stawiamy pionowo na desce i przekroić poziomo (ok. 1-2 cm od górnej części papryki). Usuwamy wszystkie nasiona. Wnętrze każdej doprawiamy solą, pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Każdą paprykę wypełniamy farszem. Wstawiamy do piekarnika, a do naczynia wlewamy 200 ml wody. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni (z termoobiegiem). Po tym czasie posypujemy wierzch każdej nadzianej papryki startym serem i ponownie pieczemy przez 10 minut w temp. 180 stopni.


przepis na faszerowaną paprykę

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana miesem mielonym i ryżem

Przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym

Papryka faszerowana mięsem mielonym z piekarnika

Faszerowana papryka

Papryka faszerowana

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 187

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
2 miesięcy temu

Papryki robiłam już z Pani przepisu któryś raz, o wiele lepsze niż te zwykle gotowane w wodzie;)
Mam pytanie, czy gotowy farsz można zamrozić?
Z góry dziękuję🙂

Paulina
Paulina
6 miesięcy temu

Pierwszy raz robiłam paprykę faszerowaną i wiadomo że tylko z Twojego przepisu. Pyszna. Dziękuje

Weronika
Weronika
3 lat temu

Dlaczego dopiero teraz odkryłam Twojego bloga? Każdy przepis jest swietny 😛

Jan
Jan
3 lat temu

Pierwszy raz robilem taka pieczoną paprykę i to było coś pysznego. Pozdrawiam Janek.

Kinga
Kinga
3 lat temu

Czy farsz można zrobić dzień wcześniej?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Kinga

Oczywiście 🙂

Michał Kukowski
Michał Kukowski
4 lat temu

jak dawno tego nie jadłem. i już mam pomysł na jutrzejszy obiad. świetnie.

Papryka faszerowana mięsem mielonym z piekarnika

Muszę przyznać, że papryka faszerowana mięsem mielonym z piekarnika wygląda naprawdę efektownie. Jeżeli chcemy zaskoczyć kogoś niecodziennym obiadem to takie faszerowane papryczki będą świetnym pomysłem 🙂 Najlepiej jak nasza papryka faszerowana mięsem mielonym z piekarnika, faszerowana będzie mięsem wołowym, ponieważ moim zdaniem smakuje wtedy najlepiej.

Faszerowana papryka

Jeżeli szukasz pomysłu na obiad to polecam wypróbować powyższy przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym. Dzięki dodatkowi ryżu i mięsa, są naprawdę bardzo sycące, a jednocześnie bardzo smaczne. Faszerowana papryka jest naprawdę bardzo prosta i nie wymaga od nas wielkich umiejętności. Możesz użyć samych papryk czerwonych, ale różne kolory fajnie prezentują się podczas podawania dania 🙂

Papryka faszerowana miesem mielonym i ryżem

Sezon na paprykę trwa u nas mniej więcej od lipca do października. W tym okresie dobrym pomysłem będzie przygotowanie papryki faszerowanej mięsem mielonym i ryżem. W innych miesiącach również możemy zdobyć paprykę, ale nie jest już ona tak smaczna jak ta z naszego ogródka lub zakupiona w lokalnym warzywniaku. Papryka faszerowana miesem mielonym i ryżem sprawdzi się świetnie jako letni obiad, lub np. jako dodatek do grilla.

RozwińZwiń