OWOCOWY KUSKUS

Doskonała o każdej porze dnia, słodko-wytrawna sałatka, której podstawę stanowi kuskus połączony z owocami, chrupiącymi orzechami oraz białym serem. Wykorzystałam tutaj banany, borówki, a także lekko kwaśne czerwone porzeczki.  Wytrawnego charakteru nadaje natomiast roszponka oraz miodowo-musztardowy winegret, do którego polecam dodać również odrobinę czosnku. Zapewniam Was, że całość tworzy niesamowicie spójną kompozycję, która nie tylko smakuje wyjątkowo dobrze, ale również bardzo fajnie się prezentuje.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 garść roszponki
  • 1/3 szklanki kuskus
  • 3 mini banany (sok z cytryny)
  • 1/2 szklanki borówek
  • 1/2 szklanki czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki prażonych orzechów laskowych
  • 80 g białego sera typu włoskiego

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
  3. Orzechy laskowe przekrawamy na połówki.
  4. Ser kroimy w kosteczkę.
  5. Porzeczki pozbawiamy szypułek.
  6. Banany obieramy, kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  7. Kuskus mieszamy z połową przygotowanego dressingu, a następnie delikatnie łączymy z owocami, serem i orzechami. Całość przekładamy na talerze, a na koniec polewamy pozostałym sosem.

Brak komentarzy do "OWOCOWY KUSKUS"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny